Популист от държава на границата на Европейския съюз с Русия, твърди, че се нуждае от 1 милиард долара, за да укрепи армията. И иска от САЩ да плати сметката.

Партията на Март Хелме "ЕКРЕ" е по петите на двете най-големи политически групи в Естония преди изборите през март, обещавайки намаляване на данъците и строги мерки срещу имиграцията. Но невероятното му обещание да убеди Доналд Тръмп да финансира големите разходи за отбрана на балтийската страна също предизвиква вълнение.

Източният фланг на НАТО се въоръжава. Но не заради Тръмп, а заради Путин

Източният фланг на НАТО се въоръжава. Но не заради Тръмп, а заради Путин

7 от 10-те най-големи увеличения в разходите за оръжие в рамките на НАТО идват от Изтока

Паричните средства, които ще бъдат разпределени в продължение на 4 години и ще увеличат военните разходи с повече от 1/3 до 2020 г., са жизненоважни, тъй като 1.4-милионното население на Естония е "изцяло на милостта на Русия", заяви Хелме, който e бивш посланик в Москва, в интервю за Bloomberg.

"Ако американците ни смятат за важни като източен преден пост на НАТО, тогава те със сигурност ще бъдат готови да предоставят тази помощ", смята политикът. "Отбраната, която имаме сега, е недостатъчна и Русия няма думата в това", казва той, отхвърляйки опасенията за реакцията на Кремъл.

САЩ изискват от съюзниците си в НАТО значително повишаване на разходите за отбрана

САЩ изискват от съюзниците си в НАТО значително повишаване на разходите за отбрана

Търсенето на финансиране от Тръмп, чийто ангажимент към далечни съюзници неведнъж е бил поставян под въпрос, може най-меко казано да се окаже сложно. Докато Естония е един от осемте членове, които изпълняват целта на НАТО за разходи за отбрана през миналата година, през тази седмица се появиха информации, че Тръмп обмисля да се откаже от алианса като цяло, защото повечето държави не си плащат.

Някои нации увеличиха военните си разходи, откакто Тръмп започна да се оплаква от проблема.

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

И за какво ще бъдат използвани средствата

Естония, която в миналото неохотно бе част от Съветския съюз, има 339-километрова граница с Русия и изглежда на ръба след анексирането на Крим от президента Владимир Путин през 2014 г. Също като Украйна, в балтийската държава има значително етническо руско малцинство - общност, която Путин се закле да защитава, независимо къде се намира.

69-годишният Хелме предизвика полемика с други свои политики като противопоставянето си на гей браковете, по-голям контрол над съдебната власт и потенциално излизане от Европейския съюз по примера на Великобритания.

Защо Пентагонът си купи автомобили Daciа и построи път за $3 милиона в Румъния?

Защо Пентагонът си купи автомобили Daciа и построи път за $3 милиона в Румъния?

Поредният знак за важността на противоракетната отбрана, гарантираща сигурността на Европа

Управляващите в Естония центристи и опозиционните реформисти твърдят, че не биха се коалирали с неговата "ЕКРЕ".

Въпреки неясния път към властта у дома, Хелме поддържа тезата, че има шанс да привлече пари от Тръмп. В крайна сметка, по-голямата част от системите за противовъздушна отбрана, крайбрежната артилерия и танковете, които той иска да купи, ще бъдат направени в Америка, точно както иска американският президент.

"САЩ дават много голяма военна помощ на държавите, които са от решаващо значение за тях. Тази помощ вероятно ще се върне при американските производители на оръжия и боеприпаси", казва европейският политик.