Световните фондови пазари преживяват най-тежката си година за последното десетилетие. Не много "по-розови" са нещата и на родния капиталов пазар, който се насочва към най-дългата си и дълбока корекция от 2016-та година насам.

Как да се инвестира в подобна среда?

Инвеститорите трябва да следват своите инвестиционни цели и толерантност към риск, най-вече с поглед към инвестиционния си хоризонт.

Ако той е дългосрочен, то на настоящите трудности за пазарите определено може да се гледа като на добра възможност за попълване на инвестиционните портфейли. Защото в исторически план всеки период от 15 години на развитите фондови пазари е бил печеливш. Нещо повече - в над половината от случаите тези периоди са носили печалба на инвеститорите между 10 и 20%, според статистиката на Amundi.

Въпреки че относително скоро - на 20-ти септември, щатският индекс S&P 500 отбеляза исторически рекорд, оттогава той среща сериозни трудности. Само за последните три месеца индикаторът загуби почти 10% от стойността си, а други индекси, като немският DAX 30 навлязоха в "мечи пазар" (понижение с над 20% от върха им).

Предвид последните тенденции и факта, че много икономисти предвиждат рецесия до 2021 г. или по-рано - ето някои основни стъпки, които можете да предприемете в зависимост от възрастта си и колко близо сте до пенсиониране.

Ако сте млад, пренебрегвайте сътресенията

За по-младите инвеститори (тези с над 20 години до пенсиониране), държащи 80% или повече от портфейлите си в акции - може би най-доброто решение е да стиснат зъби и да "яхнат мечия пазар", ако и когато видим такъв.

Статистиката е на тяхна страна. Както вече споменах в дългосрочен план и при визия от над 15 години, едва ли тези инвеститори биха могли да сбъркат с инвестициите си.

Мечи пазари се появяват средно на пет години, а такъв не сме виждали от над 10 години. Да се опитвате да таймирате пазара обаче, може да е най-лошото ви решение. Защото именно това води до резултатът индивидуалните инвеститори да реализират среден годишен доход на пазарите от 5%, или наполовина на представянето на индексите.

След мечите пазари идват бичи.

Ако излезете от пазара и пропуснете първата година от бичия пазар, то е много вероятно да изтървете 25% от целия ръст. Статистиката сочи, че първата година от новия бичи тренд обикновено носи голяма част от последващото повишение.

"Останете дисциплинирани и продължавайте да финансирате инвестиционната си сметка", съветва Девин Папе, инвестиционен консултант. Той твърди още, че в някои отношения кризите са благоприятни за младите инвеститори, защото им дава възможност да купуват на ниски цени.

Най-трудното е да останете хладнокръвни, докато гледате как трудно спечелените ви спестявания се топят.

Например, инвеститор с 90% от портфейла си в акции и 10% в облигации в началото на финансовата криза през 2008 г. би видял средствата си със спад от над 40% през март на 2009-та година. Ако не се е поддал на паниката обаче, то спестяванията му биха достигнали до първоначалния си размер само три години по-късно - до средата на 2011-та година, според данни на Morningstar. До началото на тази година пък, средствата биха се увеличили повече от два пъти.

"Най-добрата идея е да изключите CNN и да спрете да слушате за горещите теми на пазара", смята финансовият анализатор Ник Дейн.

Ако сте по-възрастни, стремете се към запазване на покупателната способност

По-възрастните инвеститори, особено в предпенсионна (10 години преди пенсия) или пенсионна възраст, не могат да си позволят да бъдат толкова агресивни, колкото по-младите.

Това е така, защото щом започнат да използват спестяванията си за финансиране на разходите за живот, вече стават зависими от времето. В най-лошия случай те могат да бъдат принудени от обстоятелствата да продават във възможно най-неблагоприятния момент, за да покриват месечните си разходи.

Това означава, че в нестабилни времена, като настоящите, може и да не е лоша идея по-възрастните инвеститори да повишат експозицията си към облигации.

Облигациите в много по-голяма степен имат склонност да запазват стойността на средствата, дори и при драматичен развой на събитията и мечи пазари. Съществува обаче и проблем с този подход. В дългосрочен план облигациите не предлагат доходността на акциите и при една по-дълга продължителност на живота могат да не набавят нужната капитализация на капитала.

Какво можете да направите?

Финансовите съветници препоръчват на инвеститорите, които са близо, или са влезли в пенсионна възраст, да насочат между 50% и 60% от спестяванията си към облигации и да оставят останалите в акции, за да се подсигури дългосрочен растеж на средствата.

Портфейл, който е 60% в облигации и 40% в акциите не би регистрирал загуба повече от 20%, дори и в най-лошите години, според проучване на Vanguard. Междувременно такъв портфейл е реализирал доходност от около 8% на година в дългосрочен план, на фона на доходност от 10% за фондовия пазар.

Или тези 2% средна годишна доходност, от която ще се лишите (ако историята се повтаря, разбира се), ще е за сметка на по-голямо спокойствие и защита от прекомерната волатилност на пазарите.

Други два подхода за инвестиции....

Експертите предлагат и нещо друго на по-възрастните инвеститори. Сложете достатъчно спестявания в облигации, за да финансирате три до седем години разходи за живот, а останалата част - насочете към фондовия пазар. Това би трябвало да ви даде достатъчно голям ликвиден портфейл от облигации, за да покриете разходите си по време на следващия мечи пазар, като същевременно ще увеличите съществено потенциала си за дългосрочен ръст на портфейла си.

Инвеститорите на по-сериозна възраст, които нямат повече от 10 години до пенсиониране, или вече са в пенсионна възраст, могат да последват и съвета на Рей Далио - основател и ръководител на най-големия хеджфонд в света.

"Можете да се имунизирате от цикъла, в който се намира пазарът, чрез балансиран портфейл от активи", коментира Далио пред финансовото издание CNBC. И Далио, типично в негов стил има и готова опростена рецепта за пропорцията на различните активи, които може да се използва. Всъщност, тази формула Рей Далио създава специално за книгата на Тони Робинс - "Пари: Изучи играта". Печелившият според портфолио мениджъра микс включва 30% акции, 40% дългосрочни щатски облигации, 15% средносрочни щатски облигации, 7.5% злато и 7.5% други суровини. Този портфейл трябва да бъде ребалансиран веднъж годишно, съветва още Далио. "Когато погледнете към повечето портфейли, те имат склонност да се представят много добре по време на добри времена и лошо в лоши времена", коментира Далио в книгата на Робинс. Типичният портфейл според него е изграден от 50% акции и 50% облигации и на практика расте и се понижава с пазара. В противовес на това, формулата на Далио за диверсифициран портфейл, цели да балансира рисковете, а не богатството.

*материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на фондовите пазари