Торонто и Лондон са сред градовете, в които има най-голям риск от имотен балон, показва проучване на UBS Group AG, цитирано от Bloomberg.

Канадският град, който за първи път влезе в индекса от 20 локации, има най-надценения имотен пазар. Лондон пък е на трето място в Европа след Стокхолм и Мюнхен, казва швейцарската банка.

"Ситуацията на пазара в Лондон в момента е доста несигурна - никой не иска да се изгори", казва Матиас Холжи, един от авторите на доклада. "Има по-атрактивни места за инвестиции в Европа - като например Франкфурт или Милан", смята той.

Стойността на имотите в столицата на Великобритания е близо 45% по-висока, отколкото преди пет години и 15% повече, отколкото бе преди финансовата криза. В същото време реалните доходи остават на нива с около 10 процента по-ниски, отколкото през 2007 г.

Данните на UBS показват още, че през последните три години цените на жилищата в най-популярните градове в света са се покачили с почти 20 процента.

В най-застрашените от балон пет града влизат още Ванкувър и Сидни. Единственият град, в който UBS смята, че цените са твърде ниски, е Чикаго.