Продажбата на акции за приблизително $5 милиарда през последните дни вероятно е само началото на за Илон Мъск и Tesla, пише The Wall Street Journal.

Когато главният изпълнителен директор на производителят на електрически автомобили попита в Twitter дали да продаде 10 процента от акциите си в компанията, той притежаваше около 170 милиона акции. От понеделник до сряда Мъск продаде около 4,5 милиона, според документи, подадени до регулатора.

Ако иска да изпълни обещанието си, той ще трябва да продаде още над 12,5 милиона акции, чиято стойност е над $13 милиарда по цени от четвъртък.

Акциите на Tesla поевтиняха след анкетата с почти 13 процента, но компанията все още е най-скъпият автомобилен производител и носи оценка от над $1 милиард. Но инвеститорите трябва да се подготвят за още волатилност, смята Бен Силвърман, директор в InsiderScore. "Не смятам, че обемът на транзакциите на Мъск ще създаде волатилност. Смятам, че тя ще дойде от интерпретацията на действията му и собствените му думи".

Мъск дълго отказваше да продава акции на Tesla, тъй като това отслабва контрола му над компанията. За разлика от Meta Platforms (доскоро Facebook), и Alphabet (която притежава Google), Tesla има само един клас акции. Изброените други две технологични компании имат по два класа акции, с което основателите имат суперправа при гласуване.

Последно Мъск продаде акции за $600 милиона през 2016 година, за да покрие данъчните си задължения. И този път мотивът бе същият, въпреки шоуто в Twitter.

В понеделник главният изпълнителен директор упражни правата си върху два милиона акции, а до август 2022 година трябва да го направи с още 20 милиона опции — или те ще изтекат без стойност. Проблемът за него е, че това създава данъчни задължения, а той не получава заплата и бонуси от Tesla.