През първото тримесечие на 2021 г. Банката на Русия е идентифицирала 361 нелегални финансови компании - като през периода януари-март миналата година е имало 369 такива престъпни организации, казаха експерти от Централната банка пред вестник " Известия."

"Броят на идентифицираните компании с признаци на пирамидални схеми се е удвоил почти два пъти през този период, от 58 на 85 компании, незаконните форекс дилъри са се увеличили от 56 на 124, докато нелегалните кредитори, напротив, са намалели от 254 на 144", съобщиха за изданието от Централната банка на Русия.

Както Валери Лях, директор на отдела за противодействие на нелоялните практики на банката, каза пред журналисти по-рано: "Тенденциите са такива, че всичко отива в интернет - повече от 45% от всички нелегални работят в интернет". В същото време, добави той, Централната банка "активно намалява времето, необходимо за идентифициране на незаконни дейности и насочване на делата към правоприлагащите органи".

Източник в Централната банка каза пред "Известия", че долната камара на Държавната дума отдавна има закон за блокиране сайтове на финансови пирамиди, за блокиране на фишинг сайтове и сайтове на нелегални кредитори.

Както отбеляза ръководителят на финансовия комитет на Държавната дума Анатолий Аксаков, законът все още не е приет, но той изрази надежда, че "тази пролетна сесия той ще бъде приет на второ и трето четене, тоест през лятото може вече да е въведен в действие. "

Според оценките на интервюираните експерти, щадящите глоби, които в момента се практикуват в Русия за подобни действия, всъщност допринасят за нарастващия мащаб на създателите на финансови пирамиди и други подобни схеми.

Основната причина за удвояване на броя на финансовите измами според експертите е следната. През последната година банковите депозити, поради ниските лихви (3,25-5% годишно), са станали по-малко привлекателни за физическите лица в сравнение с инвестиционните операции на пазара на ценни книжа чрез посредничеството на професионални участници, смята доцентът от Московския финансово-юридически университ Виктор Курляндски.

Потвърждение за това може да се счита, че през 2020 г., според ПАО "Московска борса", на нейните сайтове са били открити почти 6 милиона индивидуални сметки. Неквалифицираните инвеститори обаче нямат всички необходими знания.

"Днес мошениците заблуждават и ограбват не само обикновените, но и високообразованите хора - каза президентът на Асоциацията на руските банки (AРБ) Гарегин Тосунян. По данни на АРБ, придобивайки ценни книжа чрез интернет банкиране, много жертви оценяват своите вложения и като виждат ръст вземат кредити от нормалните банки , за да увеличат своите инвестиции в подобни призрачни финансови инструменти. Разбира се, в даден момент измамните дилъри изчезват."

За да се намали броят на жертвите на измами, е необходимо да се извърши цялостна работа в посока както на повишаване на личната финансова грамотност, така и на разширяване на възможностите на лицензирания пазар, казва Евгений Машаров, ръководител на Асоциацията на форекс дилърите.

Изглежда обаче, че въпросът не е само във финансовата неграмотност на руснаците. Проблемът е, че много "черни" финансови дилъри се крият под прикритието на легален бизнес, казва Максим Марамигин, директор на Института за финанси и право в Уралския държавен икономически университет.