Курсът на еврото, британската лира стерлинг и японската йена спрямо щатския долар се покачва в хода на валутната търговия в понеделник сутринта.

Пазарът преразглежда своите прогнози относно по-нататъшната траектория на основния лихвен процент на Федералната резервна система на САЩ, пише Trading Economics. Миналата седмица актуалната статистика отчете второ поредно тримесечие със спад на БВП на САЩ, което е в съответствие с техническото определение за рецесия.

Данните за БВП бяха публикувани ден след като Фед повиши основната си лихва със 75 базисни пункта след срещата през юли. По време на пресконференция председателят на Фед Джеръм Пауъл сигнализира, че темпото на затягане на паричната политика може да се забави, ако икономиката на САЩ отслабне.

В същото време търсенето на евро може да нарасне на фона на очакванията на търговците за ускорено затягане на паричната политика в еврозоната. Статистическите данни за инфлацията в региона не показват, че тя е достигнала връх. Инфлацията удари нов рекорд: потребителските цени в еврозоната през юли са се увеличили с 8,9% на годишна база след повишение с 8,6% през юни.

Днес към 10 часа българско време общата валута поскъпва с 0,10% и двойката евро/долар се търгува за $1,0237 в сравнение с $1,0220 при затварянето на пазара в петък.

Цената на британския паунд се повишава с 0,27% - до $1,2193 срещу $1,2171 в края на предходния работен ден.

Междувременно спрямо японската валута американската се понижи с 06751% - до 132,32 йени за един долара срещу 133,27 йени предишната валутна сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), спада по време на днешната търговията с 0,12%. По-широкият индекс WSJ Dollar губи 0,09%.