По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар е стабилен по отношение на еврото, укрепвайки спрямо японската йена и британската лира стерлинг.

Към 10:20 часа българско време двойката евро/долар се търгува на валутния пазар за $0,9768 в сравнение с $0,9776 при затварянето на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската възлиза на 147,47 йени за долар срещу 147,12 йени за долар при затваряне на сесията в четвъртък.

Британската лира в същото време поевтинява с 0,25 % и се разменя при курс $1,1280 за един паунд в сравнение с $1,1326 за паунд в каря на вчерашния работен ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,03%, а по-широкият индекс WSJ Dollar губи 0,02%.

Британският министър на финансите напусна Вашингтон, където се срещна с представители на Международния валутен фонд, ден по-рано от планираното. Експерти смятат, че той може да се откаже от част от обявените по-рано данъчни облекчения, за да предотврати икономическа криза в страната, пише Financial Times.

Източниците на изданието отбелязват, че МВФ и финансовите министри на няколко други страни са му препоръчали бързо да се откаже от плановете за намаляване на данъците, за да избегне финансови проблеми в икономиката.

Публикуваните преди ден данни на Министерството на труда на САЩ показаха по-слабо от очакваното забавяне на инфлацията. Потребителските цени (CPI) са се повиши през септември с 8,2% спрямо същия месец на миналата година - най-ниският темп от седем месеца. Експерти, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха средно забавяне на инфлацията до 8,1% от 8,3% през август.

Междувременно основната инфлация, с изключение на разходите за храна и енергия (Core CPI) се ускори през септември до най-високото ниво от август 1982 г. насам - 6,6% на годишна база от 6,3% месец по-рано.

Публикуваните статистически данни затвърдиха у инвеститорите мнението, че Федералният резерв ще продължи бързото затягане на паричната политика, отбелязва Bloomberg.