Британският паунд се покачи до 11-седмичен връх в петък, след като стана ясно, че Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия ще предложи условна подкрепа за новата сделка за Brexit на премиера Тереза ​​Мей през следващата седмица, пише Reuters.

Новината, съобщена от британския Sun, вдигна паунда с 0.4% до 1.3114 долара - най-високата стойност от 8 ноември - в азиатската търговия.

Британската валута се покачи с около 1.8% спрямо долара тази седмица, преминавайки ключовото психологическо ниво от 1.30 щатски долара, на фона на надеждите, че Великобритания може да избегне Brexit без сделка при предстоящото напускане на 29 март.

Спрямо еврото стерлингът поскъпна с 0.25% до 0.8631. Валутата се покачи с 0.35% спрямо австралийския долар до 1.8478.

"Ако това съобщение е вярно, очаквам стерлингът да се покачи до 1.32 спрямо долара. Технически пробив до 1.38 също е възможен", казва Майкъл МакКарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Мелбърн.

Еврото поскъпна с 0.1% до 1.1321 долара, въпреки че дългосрочните перспективи изглеждат мрачни за единната валута. Европейската централна банка представи вчера последното предупреждение за понрачените перспективи на Европа, като прогнозира по-слаб растеж от очакваното в близко бъдеще.

Анализаторите очакват еврото да не постигне добри резултати в близко бъдеще, тъй като се очаква паричната политика на ниски лихви в еврозоната да се запази и през тази година.

Опасенията за глобалния растеж запазиха по-широки рисковите апетити на валутните пазари през последните няколко седмици. По-рано през седмицата Китай отчете най-слабия си растеж от 3 десетилетия, а Международният валутен фонд понижи прогнозите си за световната икономика за тази и следващата година.

Доларовият индекс, измерващ стойността на американските пари спрямо кошница от 6 основни валути, се понижи с 0.19% до 96.41.

Доларът е изправен пред тежка предстояща година, тъй като растежът в САЩ и в световен мащаб е под натиск, а Федералният резерв се приближава към натискане на бутона за пауза в постоянния си цикъл на покачване на лихвите.

Пазарните играчи са все по-притеснени от търговските напрежения между САЩ и Китай. Американският министър на търговията Уилбър Рос даде да се разбере, че проблемите едва ли ще се разрешат скоро.

Фючърсите на лихвените проценти оценяват, че Фед ще поддържа лихвите през 2019 г., което е обрат от четирите увеличения, които централната банка направи през миналата година, давайки голям тласък на долара.

Доларът поскъпна с 0.16% спрямо йената до 109.8. Въпреки отслабването на глобалното доверие, заради опасенията от рязко забавяне на икономиката, смятаната за традиционно убежище японска валута не привлече голям интерес за купуване.

Японските инвеститори са нетни купувачи на чуждестранни облигации, което според анализаторите може да е една от причините за по-ниските резултати на йената.

Японската централна банка запази политиката си на ултра ниски лихви. Тя намали прогнозите си за инфлацията и предупреди за нарастващите рискове за икономиката от търговския протекционизъм и забавянето на световното търсене.

Както австралийският, така и новозеландският долар обърнаха ранните загуби и нараснаха с 0.1%, съответно до 0.7103 долара и 0.6768 долара, като рисковите настроения се подобриха леко в Азия.