Щатският долар леко се понижава спрямо основните световни валути по време на търговията в четвъртък сутринта.

Търговците очакват публикуването на окончателни данни за промяната в икономиката на САЩ, както и за темпа на растеж на потребителските цени през четвъртото тримесечие. Сега анализаторите очакват Федералният резерв да намали лихвените проценти с около 70 базисни пункта до края на тази година до 4,3% годишно. Последните статистически данни може да повлияят на тези прогнози.

В същото време инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията в еврозоната в петък. Еврото вероятно ще продължи умерено да поскъпва спрямо долара, тъй като различията в политиката между Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ ще се разширят. Президентът на ЕЦБ Лагард каза, че централната банка е решена да върне инфлацията към целта и това няма да включва "компромиси". Докато членът на борда Изабел Шнабел каза, че ЕЦБ може да търси нови начини за управление на ликвидността в банковия сектор и управление на краткосрочните лихвени проценти на пазара, пише Тrading Еconomics.

Към 10:09 часа българско време общата европейска валута се търгува на ниво около $1,0830 за едно евро срещу $1,0844 за евро в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва до $1,2328 за един паунд в сравнение с $1,2316 за паунд през предходния ден на търговия.

Курсът на еврото е на ниво от 0,8800 паунда срещу 0,8808 паунда ден по-рано.

Пазарният курс на американската валута по отношение на японската е 132,36 йени за долар при 132,87 йени за долар в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута вече е в района на 143,59 йени спрямо 144,08 йени в сряда.

Индексът DXY, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се понижава по време на търговията с 0,02%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, падна с 0,11%.