По време валутната търговия в сряда сутринта щатският долар умерено се засилва по отношение на еврото и британската лира стерлинг и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,08%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,1%.

Публикуваните вчера статистически данни показаха, че икономиката на САЩ остава стабилна и това позволява на Федералната резервна система (Фед) да продължи да затяга паричната политика.

Индексът на потребителското доверие в страната през юни се покачи до най-високото си ниво от януари 2022 г., а продажбите на нови жилища през май бяха най-високите от февруари миналата година.

Към 10:34 часа българско време общата европейска валута се разменяше на пазара срещу 1,0949 долара в сравнение с курса от 1,0961 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в даде да се разбере, че регулаторът едва ли ще успее да завърши цикъла на затягане на паричната политика в близко бъдеще.

"Малко вероятно е в близко бъдеще да можем да заявим с пълна увереност, че лихвите са достигнали своя връх", каза Лагард по време на форум на ЕЦБ в Синтра във вторник.

"Работата ни все още не е приключила. Ако икономическите прогнози не се променят значително, ще продължим да повишаваме лихвите през юли", каза Лагард в изявление, публикувано на уебсайта на ЕЦБ.

Стойността на британската лира стерлинг спадна до $1,2732 в сравнение с курса на размяна от $1,2749 за едни паунд предишния ден.

Цената на американските пари по отношение на японската национална валута в същото време възлиза на 144,10 йени за един долар срещу 144,07 йени за долар при затварянето на пазара във вторник.