В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар съвсем леко се понижава спрямо основните си конкуренти след значително покачване предишния ден. То бе предизвикано от силна статистика за икономиката на САЩ и очаквания за нови повишения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с почти 0,1%, но може да приключи с нарастване втора поредна седмица.

Министерството на търговията на САЩ в четвъртък рязко повиши оценката си за икономическия растеж на страната през първото тримесечие - до 2% по отношение на годишните темпове от предварително обявените 1,3%. Анализаторите очакваха по-умерена положителна ревизия, до 1,4%.

Междувременно индексът на основната инфлация PCE Core се увеличи през януари-март с 4,9%, след като се повиши с 4,4% тримесечие по-рано. Този показател се следи внимателно от Федералния резерв при оценка на рисковете от инфлация.

Признаците за стабилност в икономиката на САЩ и все още високата инфлация може да се превърнат в допълнителен аргумент за Фед в полза на по-нататъшни повишения на основния лихвен процент, отбелязва Trading Economics. Пазарът оценява вероятността от повишение с 25 базисни пункта през юли на 87%.

Към 10 часа българско време едно евро струваше на пазара 1,0867 долара спрямо 1,0865 долара при затварянето на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време се засили по отношение на долара с 0,05% - до $1,2618 за едни паунд от $1,2613 за паунд в края на работния четвъртък.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута падна до 144,58 йени за един долар срещу 144,76 йени за долар ден по-рано.

Както стана известно в петък, безработицата в Япония остана на същото ниво през май - 2,6%, което съвпадна със средната прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics.

Междувременно промишленото производство на Япония спадна с 1,6% миналия месец спрямо април. Консенсусната прогноза предполагаше по-малко значителен спад - с 1%. Това е първият спад от януари насам.