В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се понижава по отношение на еврото, британската лира  и японската йена. Търговците очакват ново увеличение на лихвения процент на Федералната резервна система на САЩ след юлското заседание на регулатора.

Към 11:30 часа българско време общата европейска валута умерено расте с 0,13% и се тъгува на пазара на ниво 1,1241 долара за едно евро.

Стойността на британската лира стерлинг се покачи с 0,12% - до $1,3101 от $1,3093 в края на миналата седмица.

Спрямо японската американската валута поевтинява с 0,17% - до 138,49 йени за един долар спрямо 138,80 йени за долар при затварянето на предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта добавя 0,04%. По-широкият WSJ Dollar Index е нагоре с 0,06%.

Пазарът вярва, че Фед ще повиши лихвите с още 25 базисни пункта на срещата през юли, пише Trading Economics. В същото време вероятността от по-нататъшно увеличение през тази година сега се оценява като по-ниска на фона на по-силно от очакваното забавяне на инфлацията в САЩ. Освен това през следващата година регулаторът може да започне облекчаване на паричната си политиката.

Както Министерството на труда съобщи миналата сряда, темпът на растеж на потребителските цени в страната през юни се забави до 3% на годишна база от 4% през май, актуализирайки минимума от март 2021 г. Средно анализаторите очакваха инфлацията да падне до 3,1%.

На свой ред в четвъртък стана известно, че производствените цени в Съединените щати през юни са се повишили с 0,1% на годишна база - най-ниският темп от септември 2020 г. През май, според ревизираните данни, цените са се увеличили с 0,9%, а не с 1,1%, както беше съобщено по-рано. Експертите очакваха забавяне на растежа миналия месец до 0,4%.

Фед вече няма нужда да повишава лихвените проценти и може да вземе пауза в борбата с инфлацията, каза нобеловият лауреат по икономика Кристофър Писаридес пред CNBC. "Затягането на паричната политика се проявява с времето, така че с инфлацията, която се движи в правилната посока и процентите са доста високи, просто бих изчакал и видял какво ще се случи след това", каза Писаридес.

Тази седмица пазарът, наред с други неща, очаква публикуването на данни за продажбите на дребно и индустриалното производство в САЩ, както и доклади от големи емитенти.

Юанът поевтинява. Китайската народна банка инжектира 103 милиарда юана (14,42 милиарда долара) във финансовата система в понеделник като част от своята програма за средносрочно кредитиране (MLF). Лихвеният процент по кредитите за срок от една година, отпуснати по MLF, се запазва на ниво от 2,65%.

Освен това пазарът оценява данните за динамиката на китайския БВП. Икономиката на Китай се разшири с 6,3% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г., след като се повиши с 4,5% през първото тримесечие, според доклад на Държавното статистическо бюро (GSO). Темповете на растеж, въпреки ускорението, бяха по-слаби от очакванията на анализаторите.

Консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, предвиждаше увеличение на китайския БВП през април-юни със 7,3%, респондентите на The Wall Street Journal средно прогнозираха увеличение от 6,9%.