Първото тримесечие на 2021 г. не бе спокойно за инвеститорите в акции. Какво ще бъде второто? Reuters обобщава няколко тенденции и как те ще засегнат пазарите.

По-висока доходност по държавните облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с около 80 базисни пункта през първото тримесечие — третият най-голям ръст за едно тримесечие през последното десетилетие. Причината се криеше в очакването на инвеститорите за икономическо възстановяване в САЩ и по-висока инфлация.

Редица инвеститори очакват покачването да продължи. Според Goldman Sachs доходността ще достигне 1,9% към края на 2021 г., а според TD Securities тя ще докосне 2%. Анализатори смятат, че повишението се дължи на "правилните причини" и не очакват движението на пазара на облигации да засегне ралито на S&P 500 (който докосна 4 000 пункта днес за първи път в историята), тъй като доходността се покачва, но от изключително ниски нива. Скорошно изследване на BofA Global Research обаче показва, че 43% от фонд мениджърите очакват разпродажби на пазарите, ако доходността достигне 2%.

Поскъпване на долара

Повишаващите се лихви помогнаха и за поскъпване на долара до най-високото му ниво от почти 17 месеца насам, а някои инвеститори се готвят за продължаващо възходящо движение. Нетните залози за по-слаб долар достигат $10,3 млрд. — или около една трета от нивата им от средата на януари.

По-силен долар ще натежи над печалбите на американските компании, които работят и в чужбина и ще означава лоши новини за ралито при суровините.

Повече стойност

Очакванията за икономическо възстановяване подхраниха и акциите на компании, за които се смята, че ще спечелят от отварянето на икономиката — банки, енергийни компании и други, които с години изоставаха зад технологичните акции.

"Ако се появи нова парадигма на устойчиво по-висок номинален икономически растеж и по-висока доходност, акциите на смятаните за подценени компании ще растат в продължение на години, за сметка на технологичните", смята Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Ако усилията за отваряне на икономиката в САЩ се изправят пред неочаквани затруднения, технологичните акции ще станат отново по-привлекателни.

По-малко волатилност

Тримесечието донесе и дългоочаквания спад в очакванията на инвеститорите за волатилност. Cboe Volatility Index, познат като Индекса на страха на Уолстрийт, се търгуваше под 20, далеч от почти рекордните 85,47 от преди година.

Това отразява и очакванията на инвеститорите, че скорошното поскъпване на акциите няма да бъде загубено, казва Браян Овърби, старши анализатор в Ally Invest.

Индексът остава над дългосрочната си средна стойност от 17,5, тъй като вероятно някои инвеститори хеджират позициите си с опции върху индекса S&P.

Инфлация

Макар че инфлацията констистентно стои под желаните от Федералния резер 2%, трилионите долари правителствени харчове съживиха дискусиите. Очакванията за средна инфлация през следващите пет години е 2,16%, най-високите от декември 2018 г. насам.

Последното изследване на BofA Global Research показват, че фонд мениджърите виждат покачване на инфлацията, което може да натежи над долара и да свали търсенето на дългосрочни облигации.