Турция се завърна на международните пазари на облигации, след като получи оферти на стойност 6 млрд. долара за петгодишните си държавни ценни книжа, деноминирани в долари.

Kомпаниите и банките в страната вече имат по-добър достъп до международните капиталови пазари, което им позволява да вземат заеми на по-добри цени, пише CNBC.

Емисията от облигации, която се очаква да изтече през декември 2023 г., имаше доходност от 7.5% за инвеститора и получи оферти за 3 пъти по-голяма от предлаганата сума.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

"60% от облигациите са продадени на инвеститори в САЩ, 23% в Обединеното кралство, 11% в други европейски държави, 5% в Турция и 1% в други региони", се казва в официално изявление на турското министерство на финансите.

"Те трябва да предоставят нещо като бенчмарк за банките/корпорациите, които да се възползват отново от международните капиталови пазари, помагайки за ликвидността в щатски долари", посочва Тимъти Аш, старши стратег за развиващите се пазари в Bluebay Asset Management. По думите му това е "положително развитие".

Според Аш турското правителство възприема този ход като "повратна точка в кризата и критерий за корпорациите и банките да дойдат на пазара, за да осигурят доларова ликвидност".

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

Властите в Анкара приемат силното търсене на турски облигации като знак за доверие в икономиката на страната. "Мерките, които предприехме, и Новата икономическа програма получиха силен (положителен) отговор от глобалните финансови среди", каза министърът на икономиката и финансите Берат Албайрак, цитиран от Daily Sabah.

Той изтъкна стабилната икономическа основа на Турция, която ще помогне за връщане на доверието от международните пазари, а в резултат на това макроикономическите показатели на страната ще се подобрят значително.

"Стъпка по стъпка ще прилагаме нашите политики за растеж, базирани на ключови области, включително борба с инфлацията, бюджетна дисциплина, икономическо балансиране, износ и технологично производство", добави Албайрак.

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Икономическото бъдеще на Турция е в ръцете на чуждите инвеститори

Ердоган и Анкара имат план как да измъкнат страната от "триъгълника на злото"

Страната е ангажирала Deutsche Bank, Goldman Sachs и Societe Generale за съветници при продажбата на 5-годишните си облигации, третата за страната през тази година.

През януари Турция пусна на световния финансов пазар държавни ценни книжа за 2 млрд. долара с доходност от 5.2%. През април последва втора емисия за още 2 млрд. долара, която предложи 6.2% доходност за инвеститорите.

През последните няколко месеца турските активи сякаш се возеха на влакче на ужасите, преживявайки огромни разпродажби заради притесненията на инвеститорите за независимостта на централната банка и дипломатическия разрив между Анкара и Вашингтон.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

Страховете от разпространение на тази тенденция на развиващите се пазари кулминираха и високата инфлация принудиха централната банка на Турция да увеличи основния си лихвен процент до 24% миналия месец. Този ход надхвърли пазарните очаквания и помогна за стабилизирането на лирата спрямо долара.

Независимо от това, турската валута спадна с около 40% спрямо зелените пари през тази година.