БНБ по всяка вероятност е била подведена за истинската ситуация в КТБ. Това мнение изрази пред БиТиВи д-р Николай Иванов, първи директор в Бюрото за финансово разузнаване, а към момента - зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Той е категоричен, че е невъзможно да изчезнат кредитни досиета. „Има платежни нареждания, документи, архиви, разузнаване", посочи експертът. Той обясни, че финансовото разузнаване у нас всеки месец получава информация за банкови операции със суми над 30 000 лева. Именно заради това той смята, че бюрото би могло да проследи паричните потоци на всяка една финансова институция и да види къде се пресичат политиката и банките с цел изпиране на пари, което е възможно да стане и чрез кредитна схема.

Д-р Иванов подчерта, че няма еднозначен отговор на въпроса дали КТБ е била ограбена. За целта е нужен по-сериозен одит на банката, който да установи безспорно какво е състоянието й. В този смисъл Иванов „оправда" БНБ по отношение на евентуално користно прикриване на ситуацията в банката на Цветан Василев.

„БНБ работи с документи и проверки на място. Зависи какви документи се подават. При банковата измама винаги има фалшиви и подправени документи, винаги има вероятност за подаване на грешна информация. Те не приемат всичко на добра воля, някои неща се проверяват, но не всички", поясни доц. д-р Николай Иванов.

Той смята, че същественият проблем в България се корени в „несъвършеното" законодателство. „В САЩ банковата измама е криминализирана, у нас не е. Там присъдата е до 1 млн. долара глоба и до 30 години затвор. Тук е затвор до 6 години, но измамата е криминализирана общо", обяснява Иванов.

В България в момента няма симптоми за обща банкова криза - казусът с КТБ бил относително ограничен случай, категоричен е д-р Николай Иванов. По мнението му финансовата система е изключително чувствителна - ако я разклатим, това ще засегне реалната икономика, работните места, всеки човек и фирма.