Цената на златото се повишава в петък сутринта. В четвъртък търговията затвори с ръста на котировките за първи път от три сесии, тъй като доходността на американските държавни облигации спадна, след като Фед обяви намаляване на програмата си за закупуване на активи.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта в сряда, че е твърде рано за повишаване на лихвените проценти. В същото време той отбеляза, че регулаторът, ако е необходимо, ще използва своите инструменти за контролиране на инфлационния натиск.

"Инвеститорите са наясно, че паричната политика няма да бъде затегната толкова, колкото мнозина се страхуваха преди няколко месеца, когато инфлацията скочи", казва Фавар Разакзада от ThinkMarkets, цитиран от Dow Jones Newswires.

Банката на Англия в четвъртък остави основния си лихвен процент на 0,1%, докато пазарът очакваше той да се повиши. Неочаквано решение на Английската централна банка доведе до спад в доходността на британските държавни облигации. По-ниската доходност на такива ценни книжа в Европа и САЩ помогна за стабилизиране на цените на златото, каза още Разакзада.

"За по-решително засилване на цената на благородния метал е необходимо отслабване на долара.. На фона на нарастващия апетит за риск на пазарите на акции и по-малко агресивна от мнозина политика на Фед, доларът може да спадне от настоящите нива, което би трябвало да е положителна новина за златото и среброто", отбеляза експертът.

Днес сутринта котировките за жълтия скъпоценен метал на борсата COMEX се покачиха с 4,10 долара (+0,25%) до 1797,40 долара за тройунция Декемврийските фючърси за златото затвориха в четвъртък с ръст от 29,60 долара, или 1,7%, до 1793,50 долара за тройунция.

Декемврийското сребро поскъпна с 68 цента, или 2,9%, до 23, 91 долара за унция.

В четвъртък декемврийските фючърси на медта затвориха на борсата COMEX без промяна, като спаднаха с по-малко от един цент до $4,3205 за паунд.

Платинените фючърси за януари се повишиха с 0,7% до $1,029,30 за тройунция. Декемврийските договори за паладий затвориха с 0,5% при 1996,40 долара за унция.