Виетнам предприе "безпрецедентно" спасяване на Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB), кредитор, погълнат от най-голямата финансова измама в държавата, според три банкови документа и нова официална информация, предоставена на Reuters от лице с достъп до документите.

"Без кредитиране SCB ще се срине. Ако кредитирането продължи, националната хазна постепенно ще пресъхне", според новата информация на агенцията.

Кредитирането леко се е забавило, но е средно над 900 милиона долара на месец през последните пет месеца.

Неотчетените преди това парични инжекции на Националната банка на Виетнам в SCB възлизат на 5,6% от годишното икономическо производство на нацията или около една четвърт от валутните резерви на страната.

Централната банка постави SCB под свой надзор , за да спре бягството на пари от банката, предизвикано от ареста през октомври 2022 г. на имотния магнат Труонг Май Лан . Оттогава SCB използва инжекциите, за да покрие тегления на пари в брой, според един от банковите документи, които SCB изпрати на централната банка през ноември, за да отчете използването на заемите.

След като централната банка се намеси, депозитите на SCB се сринаха с 80% до около 6 милиарда долара към декември 2023 г., според новата официална информация от източника. SCB може да остане без депозити до средата на годината при сегашното темпо, а лошите заеми са нараснали до 97,08% от кредитния баланс на SCB към октомври.

Защо осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия

Защо осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия

Труонг Май Лан имаше имотен бизнес за милиарди

Лан, магнатът, чийто арест през октомври 2022 г. предизвика изтичането на банка, беше осъден на смърт в четвъртък, след като беше призната за виновен в организирането на измамата. Тя пледира невинна за присвояване и подкуп за предполагаемо източване на 12,5 милиарда долара заеми от SCB към фиктивни компании, докато ефективно контролира SCB чрез пълномощници.

Лан, бивша видна фигура във виетнамските финанси, ще обжалва присъдата на Народния съд на град Хо Ши Мин, каза един от нейните адвокати.

Въпреки официалната подкрепа, от декември SCB продължава да се сблъсква с проблеми с ликвидността и понякога се бори да уреди плащанията навреме, когато нейните клиенти прехвърлят пари към други банки, и да обработва плащания чрез основната клирингова система на страната, според новата информация. Това се отрази на "психологията" на клиентите и създаде рискове за цялата банкова и финансова система.

Централната банка е предоставила на SCB, преди това един от най-големите търговски кредити - 592,7 трилиона донга (23,72 милиарда долара) "специални заеми" към 2 април, според скорошна актуализация, изготвена от банката по въпроса, видяна от Ройтерс.

От най-бедните страни в света  до истински икономически бум за 30 години

От най-бедните страни в света до истински икономически бум за 30 години

Половината от населението на Виетнам е на възраст под 35 години, в образованието се инвестират огромни средства

Банковият сектор на Виетнам вече е изправен пред повишени рискове от продължителните сътресения в сектора на недвижимите имоти. Наказателното преследване за измама е част от антикорупционната кампания на властите в "пламтящата пещ", която предизвика кризата с недвижимите имоти, натежавайки върху икономиката и замъглявайки перспективите пред банките.

Централната банка и правителството многократно са търсили помощ за SCB от частния сектор, специално призовавайки чуждестранни инвеститори, казват държавните медии, въпреки ограниченията като 30% таван за комбинираната чуждестранна собственост върху виетнамските банки.

В края на миналата година централната банка възложи на частната компания за недвижими имоти Sungroup да изработи план за преструктуриране на SCB, Ройтерс не можа да определи дали планът на Sungroup е одобрен.

Всеки план за преструктуриране ще зависи от оценката на активите на недвижими имоти, използвани от Лан и нейните компании като обезпечение за заеми. Но правният статут на тези активи често е неясен, тъй като много от тях все още търсят разрешителни, докато някои нарушават правилата за публична земя или разрешителни, според новата информация.

Някои от активите включват ценни имоти в луксозни квартали в град Хо Ши Мин, но повечето са незавършени проекти.

Семейство Лан оценява активите на 30 милиарда долара, каза представител на семейството пред Ройтерс този месец. Докато фирмата за пазарна оценка Hoang Quan, наета от централната банка, ги оценява на около 12 милиарда долара, според публичен документ от полицията, който подробно описва предполагаемите неправомерни действия на Лан.