За много анализатори и инвеститори криптовалутите са бъдещето на разплащанията и активи, които могат да се съизмерва със златото. Този сегмент става все по-атрактивен, като някои държави разработват собствени дигитални валути или пък се готвят да приемат bitcoin като законно разплащателно средство.

Дълго време регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като че изоставаше малко от тази тендецния. Но някои страни от региона вече показват готовност да променят това.

Докато в Европейския съюз (ЕС) към 2024 година предстои да влезе в сила законодателна рамка, която да регулира търговията с криптовалути, страните членки отговарят сами за това.

Според анализатори страните от ЦИЕ могат да се възползват от тази възможност с по-благоприятстващо законодателство в областта на търговията с криптовалути, за да привлекат компании и инвеститори. Една от държавите в региона, които вече работят в тази посока, е Унгария.

През май месец от финансовото министерство на страната обявиха, че ще намалят ставката на данъка за търговия с криптовалути от 30 на 15 на сто. Експертите са на мнение, че това ще е само първа стъпка към по-широкото приемане на криптовалутите в Унгария.

Унгария сваля драстично данъка за търговия с криптовалути. И очаква "милиони долари" от това

Унгария сваля драстично данъка за търговия с криптовалути. И очаква "милиони долари" от това

По-ниската ставка трябва да влезе в сила от следващата година

"Разрастването на сектора ще бъде водено от компании, които предлагат разплащания в криптовалути", смята съоснователят на софтуерната компания CocoFinder Хариет Чан.

По думите на оперативния директор на финтех компанията Kirobo Майкъл Пърл най-важното е, че това може да привлече фирми, опериращи на пазара на криптовалути, които искат да преместят централния си офис или отделни свои подразделения.

"В крайна сметка крипто компаниите, като всички останали, целят да гарантират по-големи печалби за своите акционери. Освен това почитателите на криптовалутите клонят най-вече към либертарианските разбирания в политическата палитра. Намаляването на данъците обслужва техните интереси, както и на техните клиенти", посочва експертът.

Други три държави в региона на ЦИЕ са възприемани като най-отворените към пазара на криптовалути що се отнася до регулациите. Това са Естония, Литва и Словения. Съвсем друга страна обаче е лидер по отношение на обема на търговията с такива дигитални активи.

Украйна е на първо място не само в региона по този показател. Според данни на Chainalysis към 2020 година в страната са "влезли" криптовалути на обща стойност от 8 милиарда долара и са били продадени такива за 8,2 милиарда долара.

Друг фактор, по който се разглежда нивото на приемане на криптовалути в дадена държава, е броят на банкоматите, които оперират с такива активи. Анализ показва, че Словакия е на шесто място в света със 4,58 такива банкомата на 10 000 души население, а Словения е след нея с резултат от 4,26 броя.