През последните месеци, станахме свидетели на изключителен спад в цените на благородните метали. И един метал се открои с по-голям от всички - платината.

В началото на юли платината се понижи под психологическата граница от 800 долара за унция, което бе 14-годишен минимум за метала. Последва драматично поскъпваме и връщане до нива от около 860 долара за унция, само за да видим възобновяване на спада в последствие.

В началото на август благородният метал се търгува при нива от 815 долара за унция, като отново се насочва да тества психологическата граница от 800 долара за унция.

Според техническия анализ и неговите приоми всяко истинско дъно се тества. В момента сме именно в подобна фаза на тест на дъното. А в случай, че това дъно остане в сила, можем да станем свидетели на силно възстановяване в цената на благородните метали.

Сега ще посочим няколко основни аргументи, защо да наблюдавате цената на платината и защо тя може да е добра алтернатива за Вашия портфейл. Ще подходя малко по-нестандартно, като ще се опитам да оборя аргументите, които до голяма степен са в основата на поевтиняването и разпродажбите на метала, от страна на инвеститорите.

Бъдещето на дизеловите автомобили

Голяма част от потреблението на платина се предопределя от катализаторите на дизеловите автомобили. А последните страдат от сериозен спад на продажбите, заради забраната им в много европейски държави. И тук, са и най-големите страхове на инвеститорите в платина. Те обаче, до голяма степен са необосновани, както ще посочим по-долу.

Първо търсенето на платина от автомобилната индустрия се очаква да спадне през тази година едва с 3%, след понижение с 3% през миналата, според прогнози на WPIC (World Platinum Investment Council).

Второ - все повече се говори, че платината може да започне сериозно да измества паладия от катализаторите на бензиновите автомобили. Първо защото паладият има сериозни проблеми с недостиг и второ, защото цената на паладия е с над 100 долара над тази на платината, след силното му поскъпване от близо 250 долара през изминалата година. А двата метала, до голяма степен са взаимозаменяеми при катализаторите на бензиновите автомобили.

Повишението на лихвите

Фед повиши нивото на лихвите в САЩ два пъти през тази година, а след вчерашните коментари на Пауъл, за по-нататъшно "плавно повишение на лихвите", резервът се очаква да направи това - още два пъти до края на тази година.

Това инициира засилване на долара, което не е добре за благородните метали, чиито цени са в долари.

По първия въпрос относно повишението на лихвите - всичко вече до голяма степен е заложено. На пазара се търгуват очаквания, така че лошите очаквания може да се каже вече са отразени в цената на платината.

Доларът поскъпна сериозно и от тук нататък може да започне да губи позиции. Дори и да не направи това, лошите очаквания може да са преекспонирани. В крайна сметка поевтиняването на платината от 20% далеч превишава спада на долара от около 4%.

Няма как да не споменем и факта, че Фед може и да се откаже от две повишения на лихвите до края на годината, ако ситуацията с инфлацията регистрира влошаване, или пазарът на труда прояви признаци на слабост. И това може да е само позитивно за долара и за платината.

Търговската война между САЩ и Китай

Налагането на мита върху алуминия, безспорно засяга косвено и останалите метали. Налице са опасения, че търговската война, ще инициира забавяне на световната икономика, като според някои прогнози, тя може да струва между 0.2 и 0.5% от световния ръст.

А платината, като благороден метал, далеч по-използван от златото в индустрията, се очаква да бъде засегната по направление на търсенето.

Платината е предимно индустриален метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата индустрия, медицинската техника и много др. Индустриалното търсене съставлява около 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се използва в бижутерийния бизнес и 10% е инвестиционното търсене.

Излишъкът при платината от последните две години

Може да се спомене, че излишъкът на платина през тази година се очаква сериозно да се понижи (с цели 43% до 180 хил. kOz унции) и да продължи да се понижава през следващите години. 

В същото време настоящите ниски цени на платината е много вероятно да обрекат на "фалит" голяма част от бизнесите разчитащи на добив на платина.

Трябва да се спомене, че производствените разходи за унция платина, са при нива от около 1 000 долара в най-големите страни производителки на метала, или далеч над текущите нива на платината. Колко дълго могат да издържат производителите? Всяка непроизведена от тях унция, на практика им пести пари...

Ето как изглежда производствената цена на унция от благородния метал:

Снимка 372656

Данни: statista.com

Защо да изберете платината пред златото?

В заключение, ако мислите да инвестирате в благороден метал и гледате към златото, сега ще Ви посочим, защо платината може би е по-добрата инвестиционна алтернатива.

Цената на платината, достигна рекордно ниско ниво, съотнесена към тази на златото. В момента, това съотношение платина-злато е при ниво от 0.67, след като по-рано през месеца достигна най-ниско ниво от 0.658.

Само ще припомним, че според данни на kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, само в 4.7% от времето. За сравнение, съотношението на двата метала е било между 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, според данни на сайта.

Снимка 372657

Източник: kitco.com

Най-високото съотношение между двата метала е било малко преди президента Никсън, при ниво от 2.5, като то се понижава бързо до 1, след отпадането на златния стандарт.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало само веднъж под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза средно на 0.81.

През разглеждания период, от 1971-ва година насам, средната цена на златото е била 518 долара за унция, докато тази на платината - 637 долара за унция. Или съотношението, изчислено на база на тези две цени на металите, е 1.25.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на метали

 

Най-скъпият ценен метал в света ще поскъпне още

Най-скъпият ценен метал в света ще поскъпне още

Той се използва в химическата и автомобилната индустрии