Най-скъпият ценен метал в света ще стане още по-скъп, след като разрушаването на мина в Южна Африка заплашва предлагането, пише Bloomberg.

Родият - вторичен продукт при извличането на платина - е използван в химически сектор и от автомобилната индустрия в катализаторите. От началото на 2017 година цената му се утрои, а сега може да се запъти още по-нагоре.

Предлагането ще бъде намалено, след като Impala Platinum Holding Ltd. и Lonmin Plc. затвориха непечеливши шахти, за да компенсират по-ниската цена на платината, предизвикана от промяната на потребителските навици и преминаването към бензинови автомобили.

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Стабилното търсене и намаляващото предлагане на пазар, доминиран от малък брой активни играчи е рецепта за следваща експлозиця на цените, казва Гери Доусън, консултант, който е търгувал ценни метлаи в рамките на две десетилетия.

Тъй като миньорските компании, които търсят платина, намаляват добива, предлагането на родий също ще намалее и цените ще тръгнат нагоре, казва Доусън. Това извиква спомени за пазара от преди десетилетие, което цената му достигна $10 000 за унция след пет години на дефицит в предлагането, създадени от нестабилната електрическа мрежа на Южна Африка, която намали добива.

Родият може да издържа на високи температури и се справя по-добре от другите метали в премахването на азотните оксиди от ауспусите. Доскоро цената му бе $2 350 - 7-годишен връх, но съвсем скоро може да доближи $3 000, смята Никос Кавалис, партньор в консултантската Metals Focus.

Бензинът отново е цар по европейските пътища

Бензинът отново е цар по европейските пътища

Продажбите на нови автомобили с това гориво надминаха тези на дизеловите за първи път от 2009