Финансовият хъб в столицата на Саудитска Арабия Рияд за 10 милиарда долара ще има блестящи кули, свързани с небесни мостове, авангардна климатична технология и еднорелсов път, който може да обиколи цялата област за 11 минути. Това, което му липсва, са банки.

Нито една финансова институция не се е съгласила да наеме място в 73-те сгради, които държавата строи в Кинг Абдула според Уалеед Алеиса, главен изпълнителен директор и проектен мениджър на квартала в инвестиционната компания Al Ra’idah.

Тези 10 града са новите финансови столици на света

Тези 10 града са новите финансови столици на света

Всичките са на изток от запада

Единственият заемодател на мястото с площ от 1,6 милиона кв. м. е Samba Financial Group, която купи парче земя и строи собствена кула.

„Саудитските банки искат да притежават свои собствени сгради и искат да ни плащат възможно по-малко. Те не оценяват бранда, както правим ние на запад, където банките ще платят повече, за да бъдат във финансовите хъбове”, посочи Алеиса в интервю за Bloombеrg.

Докато Саудитска Арабия се подготвя за бъдещето си след петрола чрез стимулиране на други индустрии, планът ѝ да утвърди позицията на Рияд като финансов център е поразен от закъснения, преразходи и неуспех в опита да разбере нуждите на местните банки, смята Уалеед Алеиса.

Саудитска Арабия загърбва петрола. Реформи ще ѝ донесат $100 милиарда приходи

Саудитска Арабия загърбва петрола. Реформи ще ѝ донесат $100 милиарда приходи

Рияд въвежда редица мерки, за да неутрализира дефицита в бюджета си

Привличането на финансови клиенти сега ще бъде истинско предизвикателство, имайки предвид, че работата, която е завършена на около 70%, има голямо основание да спре и разработчикът обмисля смяна на главния изпълнител.

Според експерти без съмнение ще има търсене, но все още не е сигурно кога ще приключи изграждането на амбициозния проект.

Правителството търси начини за примамване на банките чрез стимули, които могат да включват данъчни облекчения, продължаващи десетилетие или дори повече, както и отделни регулации, които улесняват наемането на служители и издаването на работни визи.