Цената на златото във вторник сутринта е умерено се понижава, до голяма степен поради повишаването на доходността на американските държавни облигации.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex спада със 7,90 долара, или с 0,47%, до 1672,60 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се търгува на спот пазара по 1669,11 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се понижеха с 0,68 до 20,63 долара за унция.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) нараства до 4,239% в сравнение с 4,214% в края на предходния търговски ден. Държавните облигации на САЩ са алтернатива на златото като "надежден" актив, така че техните котировки, като правило, имат противоположна динамика.

Доходността на държавния дълг на САЩ, както и цената на самото злато, са чувствителни към паричната политика на страната. Нейното затягане укрепва долара и повишава доходността на ценните книжа, но е негативен фактор за инвеститорите в ценни метали. И в опита им да прогнозират с колко през декември, борещият се с инфлацията Федерален резерв на САЩ отново ще повиши лихвения процент, анализаторите очакват нови данни за инфлацията в страната.

Експертите предполагат забавяне на годишната инфлация през октомври до 8% след 8,2% месец по-рано. Инфлацията се отдръпна от своя връх от 9,1%, но остава доста над целта на Фед от 2%.