Цената на златото във вторник нараства след спада в понеделник от 1,6 на сто. Но засега остава под $ 1700 за унция на фона на растежа на долара, показват данните от търговията.

Днес сутринта стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,5%, или с 8,35 долара - до 1 686,35 долара за тройунция. В понеделник цената падна с около 1,6%, като актуализира най-ниското си ниво от април миналата година на 1 673,3 долара.

Сребърните фючърси за май се повишиха с 0,45% до 25,383 долара за унция.

В понеделник натискът върху котировките на златото се оказа от растежа на долара на фона на високата доходност по американските държавни облигации. Скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститорите, които притежават други валути.

Като цяло търговците на пазарите са оптимисти за перспективите за икономическо възстановяване на фона на продължаващата ваксинация срещу коронавирус, както и мащабни мерки за подкрепа от правителствата и централните банки. Златото традиционно действа като безопасен и надежден актив, поради което намаляването на глобалните рискове свива търсенето на благородния метал.

Златото продължава да се отдалечава от рекордното си ценово ниво от 2000 долара за унция, достигнато миналото лято. Оттогава, в края на всеки месец, с изключение на декември, цената на златото показва спад, включително 5,7% през ноември и 6,6% през февруари, когато настроенията за риск на пазарите бяха подкрепени от оптимизма заради ваксините.