Ако батерията на смартфона ви не издържа толкова дълго времето, както преди, значи вероятно не сте се грижили да устройството достатъчно добре.

От Американско химическо общество се опитват да обяснят какви точно химически реакции се случват в литиевойонните батерии на телефоните в свое видео в канала си в YouTube. Освен това учените дават 3 съвета как можете да удължите живота им:

1. Избягвайте топлината

Топлината ускорява химическите реакции, случващи се в батериите. Освен това високите температури могат да причинят прекалено нагряване на течностите в тях. Те дори могат да заврят, като така телефонът ви ще се повреди безвъзвратно или дори ще експлодира, точно като на Samung Galaxy Note 7.

2. Не оставяйте батерията съвсем да се изтощи

Независимо какво са ви съветвали, не трябва да оставяте батерията ви напълно да се изтощи, преди да я сложите да се зарежда. Това е важно, ако тя е литиевойонна, защото при всяко изключване на телефона при нулев заряд, батерията се уврежда. С времето тя губи своя максимален капацитет, а по този начин този процес се ускорява.

3. Правилото на 50-те процента

В случай, че отивате на ваканция или пък известно време ще ползвате друг телефон, е хубаво да изключите своето устройство, докато е наполовина заредено и да го съхранявате на хладно.