Китайската марка Huawei, която миналата седмица си постави целта да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, представи новите си модели P30 и P30 Pro с ясен акцент върху камерата.

Известно е, че качеството на камерата на мобилните устройства отдавна е едно от най-важните за потребителите и най-силно показва колко премиум е даден смартфон, поне в очите на повечето хора. Което е и част от обяснението защо компаниите влагат толкова средства - и в проучване и разработка, и в реклама - точно на тази част на устройствата.

Затова решихме да върнем лентата назад и да видим как се е променила камерата на модела от 2015 г., когато бе пуснат P8, досега.

P8

Huawei P8 е последният от P-серията, който разполага само с една камера. 13-мегапикселовият сензор има бленда f/2.0, оптична стабилизация, автофокус и двутонна светкавица. Камерата можеше да снима и видео с 1080p при 30 кадъра в секунда.

Впечатляващото там бе новия RGBW сензор с четири цвята, благодарение на който снимките бяха с 30% по-ярки при висок контраст и със 78% по-малко шум при ниска осветеност.

P9

Наследникът P9 бе и първият с две камери. Тъй като снимките при слаба светлина са най-големият проблем за малките камери на мобилните телефони, Huawei намери начин да ги направи по-добри - с помощта и на Leica.

Към P9 компанията добави още един сензор - и така камерите бяха две с по 12MP и бленда f/2.2. Вторият сензор снимаше само в черно-бяло, но силата му бе в това, че може да "хване" до 300% повече светлина, отколкото останалите. Видеото отново е с максимална резолюция от 1080p, но с двойно повече кадъра в секунда.

P10

P10 надгради над успешната комбинация в P9, като увеличи мегапикселите на монохромната камера до 20 и намали блендата ѝ до f/1.8, което увеличи качеството на снимките и на добра, и на лоша светлина. И позволи двойно увеличение без загуба на качеството. Видеото пък вече е до 2160p - 4К - при 30 кадъра в секунда или FullHD при 60.

P20 Pro

През миналата година се появи и първият смартфон с цели три камери с обща резолюция 68MP. Основната камера вече е цели 40MP, а блендата намалява до f/1.8 - тоест допуска все повече светлина, което значително подобрява снимките при ниска осветеност.

Подобрение има и в монохромния сензор, който отново е 20MP, но с бленда f/1.6. Вече има оптична стабилизация и при него - тоест шансът да направите размазана снимка намалява драстично. Автофокусът вече е лазерен.

Третият телефото 8-мегапикселов сензор помага за запазване на качеството на снимката при приближение.

Видеото става още по-впечатляващо, а камерата може да снима свръхзабавено такова с до 960 кадъра в секунда.

На помощ все повече идва и изкуственият интелект, отново насочен към все по-добри нощни снимки. Именно режимът Night Mode, в комбинация с останалите възможности на камерата, произвежда впечатляващи нощни кадри с добра осветеност на кадъра - дори и без статив - нещо, изглеждаше невъзможно преди P20 Pro.

Huawei показа най-новите си флагмани - P30 и P30 Pro. Колко ще струват в България?

Huawei показа най-новите си флагмани - P30 и P30 Pro. Колко ще струват в България?

Телефоните обещават революция в света на мобилната фотография и ще бъдат на пазара от утре

P30 Pro

Достигаме и до най-новия, и най-впечатляващия, модел. Броят на сензорите отново расте - до четири.

Михаела Филева, заснета от Димитър Караниколов с новия P30 Pro

Източник: Димитър Караниколов/Huawei

Михаела Филева, заснета от Димитър Караниколов с новия P30 Pro

Основната работа върши 40-мегапикселов SuperSpectrum сензор. Въпреки че е със същия брой пиксели като камерата на предходния модел, тази е изцяло нова. Освен блендата от f/1.6, за добрите снимки при изключително ниска светлина се грижи нова технология за изграждане на сензора. Вместо използваната досега система RGBG - червено, зелено, синьо, зелено, P30 Pro използва RYYB, заменяйки зелените пиксели с жълти. Според Huawei това допуска с до 40 процента повече светлина в сензора. Така максималната светлочувствителност достига впечатляващите ISO 409 600.

Интересното не спира тук. Втората камера е 20MP ултра широкоъгълна и ви позволява да запечатате далеч повече в един кадър, отколкото сте си представяли досега. Тази камера е изключително полезна, когато снимате в затворени пространства или просто обектът е твърде близо до вас. За нас, това е може би най-привлекателната добавка в новия P30 Pro. И тук присъства телефото камерата.

Снимка 417076

Източник: Димитър Караниколов/Huawei

Четвъртата също е любопитна. Time-of-Flight сензорът дава информация за дълбочината на кадъра и прави снимките по-интересни и с още по-добри ефекти. Правилната оценка на разстоянията позволява множество нива на естествен боке ефект - от фокусиран фон до меко размиване в типичния стил на Leica фотографията, обясняват от Huawei.

Четворната система дава и друга много полезна възможност - 5 пъти приближение без загуба на качество. "С тази камера дистанцията вече не е пречка за заснемане на любим кадър като тя позволява заснемане на обекти в далечина до 580 метра", казват от компанията.

Huawei се е погрижила и за любителите на селфитата с 32MP предна камера и изкуствен интелект.

Снимка 417079

Източник: Димитър Караниколов/Huawei

Не закъсняха и похвалите. Макар да не казват всичко, оценките на DxO Mark не трябва да бъдат подминавани - първа позиция със 112 точки. Трябва да отбележим, че второ и трето място отново отиват при модели на Huawei - P20 Pro и Mate20 Pro, съответно.

На събитие в София Димитър Караниколов - един от най-талантливите български мобилни фотографи, представи своите първи снимки направени с P30 Pro. По думите му, P30 Pro прави снимки, които могат да намерят място и в списание. Кадрите на Караниколов, запечатани в Париж по време на официалното представяне на P30 Pro, показват едни от най-ключовите функции на телефона - широкоъглъните снимки, невероятния петкратен оптичен и десеткратен хибриден зуум без промяна на качеството и перфектните снимки при ниска осветеност, което е истинско постижение при нощната фотография.

Съвсем скоро със софтуерен ъпдейт се очаква още нещо интересно - функцията Dual-View, която дава възможност за заснемане едновременно на два клипа в два различни плана - близък и далечен. Очаква се тя да е достъпна още през април.

Снимка 417077

Източник: Димитър Караниколов/Huawei

Георги Колев, търговски директор на Huawei Consumer Business Group посочи, че е част от компанията от представянето на P8 серията през 2015-а година и е проследил развитието на P-серията през всички тези години до днес. "През годините Huawei влага много ресурси в подобряването на своите телефони. Специално за P серията големият фокус е камерата като основната цел на компанията не е да изместят DSLR устройствата, а да дадат възможност на всеки човек да разполага с мобилно устройство, което снима с качествата на професионална камера", допълни той.

Финансовите резултати потвърждават успеха. През предходната година компанията бележи приходи от продажби от 107 млрд. долара, което е с 19,5% повече от предходната година, а нетната печалба възлиза на 9 млрд. долара - с 25,1% повече от 2017-а година. Данните за България също са впечатляващи. Huawei Consumer Group Bulgaria бележи годишен ръст от 66% в премиум сегмента.

Huawei с рекордни приходи над $100 милиарда през 2018-а въпреки натиска на САЩ

Huawei с рекордни приходи над $100 милиарда през 2018-а въпреки натиска на САЩ

Потребителският бизнес расте с 45% на годишна база