Намираме се сред четвъртата индустриална революция и технологията се развива по-бързо от всякога. Компаниите и хората, които не са в крак със случващото се в технологичния свят, рискуват сериозно да изостанат. Разбирането на ключовите тенденции ще позволи на бизнеса и служителите да бъдат подготвени за нововъзникващите възможности.

Forbes представя 6 от предстоящите значими тенденции, за които всеки трябва да е подготвен през 2020 г.

Изкуственият интелект като услуга

Изкуственият интелект (AI) е една от най-трансформиращите технологични еволюции на нашето време. Повечето компании започват да я изследват във връзка с подобряването на клиентското преживяване и оптимизирането на бизнес операциите. Това ще продължи и през 2020 г. и хората все повече ще свикват да работят с AI, но проектирането и внедряването на собствените системи свързани с технологията ще остане скъпо за повечето бизнеси.

Поради това голяма част от AI приложенията ще продължат да се правят чрез доставчици на такива платформи, което ще ни позволи да захранваме собствените си данни и да плащаме за алгоритмите или компютърните ресурси, които използваме. През 2020 г. ще видим по-широко приемане и нарастващ набор от доставчици (като в момента основните са Amazon, Google и Microsoft), които вероятно ще започнат да предлагат по-пригодени приложения и услуги за конкретни или специализирани задачи на съответните бизнеси.

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

10-те най-обещаващи нови технологии за следващите 5 години

Технологичните пробиви в тези области са особено привлекателни за инвеститори и учени

5G мрежите

Петото поколение мобилна интернет връзка ще ни осигури супер бързи скорости за теглене и качване, както и по-стабилни връзки. Докато 5G мобилните мрежи за данни станаха достъпни за първи път през 2019 г., те бяха все още скъпи и ограничени да функционират в определени райони или големи градове. 2020 г. вероятно ще бъде годината, когато 5G наистина "ще излети" с по-достъпни планове за данни, както и значително подобрено покритие.

Компаниите трябва да вземат предвид последиците за бизнеса от наличието на супер бърз и стабилен достъп до интернет навсякъде. Увеличената честотна лента ще позволи на машини, роботи и автономни превозни средства да събират и прехвърлят повече данни от всякога, което ще доведе до напредък в областта на Интернет на нещата (IoT) и интелигентните машини.

Автономните автомобили

Собственикът на Tesla Илън Мъск казва, че очаква от тази година компанията да създаде наистина "напълно" автономно превозно средство, а тези с автоматизирано спиране и смяна на лентата ще станат все по-често срещани. В допълнение към това, други автомобилни системи, които не са пряко свързани с шофирането, като функции за сигурност и развлечения ще стават все по-автоматизирани и разчитащи на данни и анализ. Tова естествено няма да засегне само колите. Дейностите свързани с товареното и транспортирането също ще стават все по-автономни.

През 2020 г. вероятно ще започнем да виждаме дебата за автономното шофиране, разпространен извън технологичния свят, тъй като все повече и повече хора ще достигат до идеята, че въпросът не е "ако", а "кога" това ще стане реалност.

Персонализирана и прогнозна медицина

В момента технологията преобразува здравеопазването с невероятна скорост. Възможността да се събират данни от устройства като умните часовници ще ни даде възможност все по-често да прогнозираме и лекуваме здравословни проблеми при хората, дори преди да изпитат някакви симптоми. Когато става въпрос за определено лечение, ще видим използването на много по-персонализирани подходи. Лекарите ще могат по-точно да предписват лекарства и да прилагат лечения, благодарение на данните, които ще сочат кое колко ефективно е за дадения пациент. През 2020 г. ще станем свидетели на много нови приложения свързани с прогнозиращото здравеопазване и въвеждането на по-персонализирани и ефективни лечения за осигуряването на по-добри резултати за отделните пациенти.

Три ключови технологии, които могат радикално да променят света

Три ключови технологии, които могат радикално да променят света

Те могат да трансформират живота ни както електричеството и двигателите с вътрешно горене

Компютърно зрение

В компютърната тематика, "зрение" включва системи, които са в състояние да идентифицират предмети, места, обекти или хора от визуални изображения, като тези направени с камера. Това е и опцията, която позволява на камерата от вашия телефон да разпознае коя част от изображението, която заснема, е лице и се използва например в Google Image Search.

Ще виждаме все повече инструменти и технологии, оборудвани с компютърно зрение, внедрени за все по-голям брой приложения. Те ще са много важни за начина, по който автономните автомобили ще "виждат" и ще се ориентират, когато има опасности. Производствените линии ще използват камери с компютърно зрение, за да следят за дефектни продукти. Охранителните камери от такъв тип ще могат да ни предупреждават за всичко необичайно, без да е необходимо наблюдение 24/7.

Компютърното зрение и възможността за разпознаване на лица е нещо, за което ще се говори много през 2020 г. Вече видяхме колко полезна е технологията за контрол на достъпа до нашите смартфони с опцията Face ID разработена от Apple. Прилагането ѝ ще става все по-често през 2020 г. и съответно ще има и повече дебати относно определени ограничения, поради потенциала ѝ да доведе до проблеми свързани с поверителността.

Разширена реалност

Разширената реалност (XR) е всеобхватен термин, който обхваща няколко нови технологии, използвани за създаването на по-завладяващо дигитално изживяване. По-конкретно, тя се отнася до виртуална, добавена и смесена реалност. Виртуалната реалност (VR) предоставя напълно дигитално преживяване, където навлизате в компютърно генериран свят, с помощта на специални очила. Добавената реалност (AR) наслагва цифрови обекти върху реалния свят чрез екрани или дисплеи на смартфони (пример тук са филтрите в Snapchat). Смесената реалност (MR) е разширение на AR, което означава, че потребителите могат да взаимодействат с цифрови обекти, поставени в реалния свят (помислете си например, че свирите на холографско пиано, което сте поставили в стаята си чрез оборудването за AR).

Тези технологии съществуват от вече няколко години, но до голяма степен се съсредоточават върху света на забавленията. От 2020 г. можем да очакваме появата на все повече бизнеси, които да ги усвоят. Виртуалната и добавената реалност ще стават все по-често срещани за обучения и симулации, както и при предлагането на нови начини за взаимодействие с потребителите.