Университетът в Сидни създаде евтина екологична технология, която може да замени един от много редките - и скъпи - метали в електрониката и света изобщо - индия.

Към момента, поради липсата на субститути, той се използва за антирефлексни и затъмняващи се стъкла и дисплеи, интелигентни прозорци на сгради и други. Така индият намира приложение както в електрониката, така и в архитектурата, автомобилостроенето и други значителни по обем отрасли.

Това, което обуславя изключително високата цена на индия, е фактът, че той се намира в изключително малки количества в естествената среда. В индустрията той е субпродукт от добива на цинк, но общото му производство не стига за задоволяването даже и на настоящите потребности.

Учените в Сидни са изработили нанокомпозител материал чрез използването на плазма, който има качества, сходни с индия, но реално не съдържа индий. Той позволява затъмняване на стъклото да се случи чрез натискане на бутон. Генерираният от плазмата материал е съставен от волфрамов оксид и сребро и може да се прилага за покриване на почти всяка твърда повърхност, включително гъвкави пластмаси.

"Досега много устройства обикновено разчитаха на материали като индия, за да работят. Това, което създадохме, е мечтата на производителя: технология, която премахва необходимостта от индий и вместо това използва плазмено проектирана, трислойна структура, която е много по-евтина за производство ", казат учените от екипа, стоящ зад откритие, в изявление.