Китайски учени заявиха, че са разработили прототип на плазмен двигател, който един ден може може да накара авиацията да обърне гръб на изкопаемите горива. Това може да направи цялата индустрия въглеродно неутрална, пише Bloomberg.

Устройството, изградено от екип от Института за технологични науки към Университета в Ухан, използва само въздух и електричество за генериране на задвижване с ефективност, съпоставима с комерсиален реактивен двигател. Тестовете са правени в лабораторни условия.

Екипът използва технологията за повдигане на еднокилограмова стоманена топка над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра.

Плазмата е четвъртото основно състояние на материята освен твърдото, течното и газовото, състоящо се от съвкупност от заредени йони. Екипът компресира въздуха под високо налягане и използва микровълни, за да го йонизира. След това въздухът се отделя, създавайки задвижване. Според изследователите подобна мащабирана система може да осигури достатъчно мощност за самолет.

Екипът посочва, че методът се различава от другите видове плазмени струйни дросели по това, че компресира и йонизира въздуха вместо ксенон, аргон или водород, които се използват от космическите кораби. Учените работят за подобряване на ефективността на своето устройство.