Днес не можем да си представим живота без нашите смартфони. Преди повече от 30 години обаче всичко беше съвсем различно. През това време технологиите се развиваха толкова бързо, че изглеждаше невъзможно да се предскаже как светът ще се промени. 

Стив Джобс обаче, през 80-те и 90-те години на миналия век, направи няколко прогнози за развитието на технологиите, които се сбъднаха. 

По-долу ще разкажем за 5 предвиждания на големия визионер, които се сбъднаха напълно.

Снимка 209573

Източник: Wikipedia

Появата на таблетите

Apple пусна iPad през 2010 г., но Джобс, изглежда, отдавна е мислил за създаването на такива устройства - още през 1983 година. 

Има аудио запис от речта на Джобс на Международната конференция за дизайн в Аспен през 1982 година. В нея той говори за компютър с размер на книга, който потребителите могат да носят със себе си навсякъде и че те могат да се научат да го използват за пет минути. 

След като този аудио запис беше публикуван през 2012 г., много експерти заявиха, че iPad много прилича на това описание.

Снимка 376975

Източник: GettyImages

Прогнозиране на гласови асистенти 

Дълго преди да се появят такива гласови асистенти, като Siri, Алиса или Alexa, Джобс предсказа появата на такива виртуални асистенти и това се случи през 1984 година. 

В интервю за Access Magazine през 1984 г. той заявява, че " все едно в компютъра ще има човек, който може да предугажда какво искате. Той не то толкова ще ви помага, колкото ще бъде проводник за големи обеми информация. Сякаш в кутията има ваш приятел." 

Днес такива помощници са се превърнали в реалност и са на почти всеки смартфон. Тези помощници ще научават все повече и повече за вашите навици и страсти, докато използвате устройствата. 

"Вие ще ги учите и те ще разбират все повече за вас" - казва Джобс в същото интервю. Те ще пазят цялата информация за вас и вероятно всеки петък вечер ще знаят, че искате нещо специално и ще можете да ви помогнат с рутинни задачи. Той ще ви попита: "Искате ли да правя това всеки петък?", Казвате: "Да", и скоро той става важен ваш помощник. Той ще бъде с вас навсякъде и ще знае почти всичко за вашия живот."

Снимка 327132

Източник: iStock

Устройствата ще се използват от деца на 10 години

И което е още по-изненадващо: Джобс прогнозира, че децата на 10-годишна възраст ще използват такива гласови асистенти. 

"Ще получите такова нещо, например, на 10 години, включвате го и попитае: " Къде съм аз? ", А асистентът ще ви каже, че сте в Калифорния и пита:" Кои сте вие?", казва Джобс в интервюто за списание Access. 

Според проучване от 2016 г., проведено от Influence Central, децата получават първия си телефон на средна възраст от 10,3 години. 

Това съответства и на проучването на Nielsen, в което е установено, че 45% от анкетираните родители имат тарифен план за деца на възраст от 10 до 12 години.

Стартиращите компании ще се конкурират с корпорациите чрез интернет

Джобс също така прогнозира през 1995 г., че интернет ще се превърне в средство, чрез което стартиращите компании ще могат да се конкурират с големи корпорации. Тъй като интернет ще им позволи да продават продуктите си директно на клиентите, вместо да инвестират в инфраструктура за търговия на дребно. 

"Това е много вълнуващо, защото интернет може да унищожи огромни сектори на нашата икономика и да направи място за малките компании на пазара, достъпни за големите компании", каза визионерът през 1995 в беседа пред Computerworld Information Technology Awards Foundation. 

През 1996 г. Джобс повтори тази идея в интервю за Wired, казвайки, че интернет ще се превърне във важен инструмент, който ще позволи на компаниите да се справят без посредници. 

Това стана основа на технологичните стартиращи компании 20 години по-късно. 

В същото време Джобс предупреди, че големите компании не обръщат внимание на рисковете за техния бизнес.

Снимка 266739

Източник: iStock

Иинтернет търговията

Едно от най-важните прогнози на Джобс в интервю за Wired през 1996 г. е, че интернет ще се появи навсякъде. 

Разбира се, много хора говореха за това, но именно той направи забележката за "тоналното набиране", което намеква за света на повсеместните мобилни комуникации. 

Друга негова важна прогноза се отнася до факта, че търговията ще бъде основният бенефициент от развитието на интернет. 

На въпроса кой ще спечели от развитието на интернет, Джобс отговори, че това ще бъдат хората, които продават нещо. 

"Търговията. Хората няма да трябва да отиват в различните магазини. Те ще могат да купуват всичко в интернет."