Най-голямата социална мрежа в света Facebook получава над един милион сигнали за нарушения от потребители всеки ден. Това обяви Моника Бикерт, директор на продуктовата политика на Facebook, цитирана от CNN.

Тя говори за тънката граница между свободата на словото и омразната реч на първата среща, посветена на проблемите, свързани с онлайн тормоза, на конференцията South by Southwest (SXSW) в събота.

Бикерт обаче не обясни какъв процент от сигналите са сериозни и са довели до сваляне на съдържание от сайта.

Основният акцент на панела бе върху това колко далеч технологичните компании могат и следва да стигнат при премахването на потенциално вредно съдържание от платформите си.

„Можеш да критикуваш институции, религии и можеш да се включиш в ожесточен политически разговор. Но това, което не можеш да правиш, е да прекрачваш границата, като нападаш човек или група хора въз основа на конкретна характеристика”, посочи Моника Бикерт.

Тя добави, че изготвянето на политиката е „сложно”, особено предвид факта, че 80% от потребителите на Facebook (които наброяват 1,6 милиарда души) са извън САЩ и вероятно имат различни възгледи относно това какво съдържание може да се сметне за обидно или заплашително.

Най-предизвикателната част обаче е изпълнението, уточни Бикерт.

Тя допълни още, че приоритет на социалната мрежа е прегледът на публикации, които подтикват към физически вреди, но всички сигнали за нарушения се разглеждат от обучени служители на Facebook.

Специалистът отбеляза, че броят на докладваните нарушения „непрекъснато се увеличава”, тъй като компанията е позволила на потребителите да пращат сигнали от всякакви устройства.