До 2025 г. над половината от 5G абонатите ще са в 4 държави - Корея, САЩ, Япония и Китай, оставяйки европейските на пето място, сочи проучване на GSMA Intelligence, пише Reuters. "Малка група държави първи ще възприемат 5G, а останалият свят ще следва", казва пред изданието Тим Хат, ръководител на научните изследвания в GSMA Intelligence.

Компанията прогнозира, че в Корея 66% от мобилните връзки ще бъдат 5G до средата на десетилетието, следвани от САЩ с 50% и Япония с 49%. В световен мащаб се очаква 1,57 милиарда души да преминат към новите мрежи до 2025 г., което е 18% от общия брой мобилни потребители. Китай ще има най-голям брой 5G връзки - 600 млн.

Eвропа се движи по-бавно в изграждането на 5G инфраструктурата и това ще забави използването ѝ от потребителите. Новите мрежи обаче са важни и за бизнеса, защото чрез тях ще се управляват "интелигентни" фабрики чрез свързването на комуникиращи помежду си роботи, сензори и устройства.

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

Битката ще бъде решена в Азия. И шансовете на Вашингтон не изглеждат добри

Мнозина бяха изненадани от бързото пускане на 5G мрежите, развиващи скорости, с които ще можете да теглите филм на телефона за секунди. Доставчикът на телеком оборудване Nokia, заемащ второ място след Huawei в този сегмент глобално, наскоро дори спря разпределянето на дивиденти, за да инвестира в модернизирането на 5G съоръженията, които продава на телеком доставчиците.

Стандартите ще влязат в сила след няколко години и ще помогнат за развитието на интернет на нещата (IoT) в индустриите и тяхното дигитализиране, което ще помогне за възстановяване на огромните разходи, необходими за скъпото изграждане на новите мрежи. Освен това по-масовото навлизане на 5G мрежите ще доведе до промяна и на бизнес модела на самите телекоми.

Хат смята, че вместо да продават на корпоративни клиенти, за доставчиците ще е по-добре да се обединят с тях за осъществяването на IoT проекти, които ще създадат пазар, оценяващ се на 1 трилион долара през 2025 г. Това са приблизително приходите на мобилната индустрия през миналата година. Въпреки това в бъдеще само 5% от тях ще идват от мобилната свързаност, а за останалата част от постъпленията си телекомите ще трябва да се конкурират с глобални консултантски фирми и технологични гиганти от Силициевата долина, като Amazon и Microsoft, казва Хат.

Междувременно през следващите няколко години в развиващите се пазари ще се заложи на развитието на 4G технологията. Данни на GSMA Intelligence сочат, че 59% от общия брой мобилни връзки в световен мащаб през 2025 г. ще се случва през 4G мрежи. "4G е основно за мобилни устройства. Там нямат компютри. Това е съвсем нова и добра възможност, от която операторите ще се възползват", споделя Хат.

Как 5G ще промени света?

Как 5G ще промени света?

Мобилната мрежа ще предизвика вълна от иновации и просперитет