Goldman Sachs увеличи статуса на акциите на Exxon Mobil, като инвестиционната банка вече препоръчва на клиентите си да ги купуват, предаде Zero Hedge. Това не се беше случвало от четири години насам, като при последната промяна на статуса им той беше понижен до "продавай".

Според банката, акциите на Exxon Mobil ще достигнат цена от 52 долара заради "възможностите за понижаване на капиталовите разходи, растежа на операциите им в Гаяна и на химическото им подразделение, подобряването на паричните потоци и конструктивния ни възглед за представянето на суровия петрол".

ExxonMobil съкращава газови проекти за $20 милиарда

Петролен гигант съкращава проекти за $20 милиарда

Компанията ще освободи 15% от глобалната си работна сила до края на 2021-а

"Няколко поредни години бяхме по-предпазливи спрямо Exxon заради исторически ниските им доходи, притесненията около капиталовата им дисциплина, възможната стратегия за декарбонизация, политиката към дивидентите и ниската доходност", посочва анализаторът Нийл Мехта.

Въпреки че всички тези притеснения продължават да се наблюдават и днес, гигантът вече е в много по-добра позиция, смятат от банката. Същевременно понижаването на акциите ѝ носи съотношение на цената на акция към прогнозираната доходност за 2022 г. от само 10,1, което е значително под исторически рекордните 15 от преди няколко години. Това ги поставя в много по-справедлива позиция за закупуване в очите на инвеститорите.

Заради кризата: Exxon Mobil ще отпише активи за $30 милиарда

Заради кризата: Exxon Mobil ще отпише активи за $30 милиарда

Компанията регистрира загуба от 680 млн. долара през последното тримесечие

Същевременно според Goldman Sachs пазарите вече са калкулирали всички рискове пред Exxon Mobil, като се има предвид, че акциите на компанията се понижиха с цели 38% от началото на годината до момента. А очакванията са след края на годината финансите ѝ да са в значително по-добра позиция.

Exxon Mobil понижи прогнозираните си капиталови разходи за 2021 г. почти двукратно - от между 30 и 35 млрд. долара до между 17 и 19 млрд. долара. Освен това в средносрочен план те ще останат потиснати, като ще са на равнище от около 25 млрд. долара годишно през следващите пет години.

Банката не очаква гигантът да продължи да редуцира дивидентите, които изплаща, тъй като те са добре защитени от ливърдж. Освен това според финансовата институция потенциалната стратегия на различни ставки на дивидентите ще се възприеме добре от пазарите.

"Продължаваме да виждаме ползи от стратегията на различен размер на дивидентите и смятаме, че Exxon Mobil ще извлече ползи от подобна стратегия", посочват от банката. "Също вярваме, че тя ще позволи на компанията да балансира доходността за акционерите си и дългосрочната доходност от проектите си и възвращаемостта си."