Производството на петрол остава потиснато от решенията на ОПЕК+, което отново върна инвеститорския интерес към компаниите в сектора. А част от него може да доведе до нова мегасделка.

Преди няколко години Saudi Aramco, която е най-голямата петролна компания в света, не успя да осъществи кой знае колко успешно първично публично предлагане. Сега гигантът отново се готви да продаде миноритарен дял на пазарите. Разбира се, компанията отново няма да продава публично, а ще иска да получи парите от вложителите директно, тъй като листване на борсите може да доведе до изземане на акциите ѝ, тъй като в САЩ съдят Саудитска Арабия (която е неин собственик) заради атентатите от 11 септември.

А по всичко личи, че Saudi Aramco в случая хвърля поглед на изток, където Китайският суверенен инвестиционен фонд е проявил интерес да придобие миноритарния дял в гиганта.

"В момента се водят преговори за придобиване на 1% дял от водеща световна инвестиционна компания във важна сделка, която би увеличила продажбите на Aramco в голяма държава", каза принц Мохамед бин Салман, цитиран от Zero Hedge. "Водят се разговори и с други компании за различни дялове и част от акциите на Aramco могат да бъдат прехвърлени на Саудитския публичен инвестиционен фонд, а друга част да бъдат листнати на саудитската борса."

Въпросният дял, равняващ се на 1% от акциите, би се оценявал на 19 млрд. долара, предвид настоящата пазарна капитализация на петролния гигант. А вложението на Китай в Saudi Aramco изглежда и логично на фона на сближаването на отношенията между Рияд, Москва, Ню Делхи и Пекин.

"Китай заяви, че Саудитска Арабия е стратегически партньор, Индия заяви, че Саудитска Арабия е стратегически партньор, а Русия също заяви, че Саудитска Арабия е стратегически партньор", каза принцът в интервю пред местната държавна телевизия.

Опитите за придобиване на дял в Saudi Aramco от Китайския суверенен инвестиционен фонд не са от днес. Според Reuters фондът е преговарял с Рияд за това от поне няколко години.