Производителят на електромобили Lucid ще излезе на борсата до края на седмицата, предаде Bloomberg. По всяка вероятност това ще се случи чрез специална компания за придобиване (SPAC), известни още като компании за празни чекове.

Според Zero Hedge това ще се случи чрез Churchill Capital Corp IV на инвестиционния банкер Майкъл Клайн, която до момента е набрала финансиране в размер на 2 млрд. долара и се оценява на общо 15 млрд. долара.

Целта пред Lucid ще е да получи финансиране в размер на 1,5 млрд. долара, но това и нейната крайна оценка ще зависят от търсенето на ценните ѝ книги. Ако сделката се финализира при тези параметри, това ще е един от най-големите контракти със SPAC до момента, изоставайки от сливането на United Wholesale Mortgage и Gores Holdings за 16 млрд. долара.

До момента Lucid получи финансиране от суверенния фонд на Саудитска арабия, а от компанията дебютираха една концепция - електромобилът Lucid Air, който беше представен през 2016 г. и който се очаква да влезе в серийно производство по-късно тази година.

Сделките със SPAC обаче привличат все повече критики в инвестиционните среди, като милиардерът инвеститор Сам Зел изтъкна, че му напомнят на "бесните спекулации като от времето на дотком балона.