България е напът да се сдобие с най-голямата частна дентална клиника в Европа. През април веригата за дентални практики Dentaprime ще открие във Варна своята най-голяма инвестиция, която ще постави страната на още по-видно място на картата на европейския здравен туризъм.

Новият обект ще разполага със 71 стаи за работа с пациенти, като целта на инвеститора е чрез големия капацитет да бъдат привлечени още повече здравни туристи в България. Само за периода 2016-2019 година точно 8 687 германци са използвали услугите на компанията у нас.

Самата тя започва да оперира на българския пазар през 2006 година с идеята да привлича чуждестранни пациенти от немскоговорящите страни. "Всяка година броят на пациентите нараства с около 20%, като през 2019-а достига 4 600 души", обяснява говорителят на компанията Александър Крингс в прессъобщение до медиите.

На опашката на ЕС сме по физиотерапевти. Но държим второ място по брой зъболекари

На опашката на ЕС сме по физиотерапевти. Но държим второ място по брой зъболекари

Какво показва статистиката?

Според изчисленията на Dentaprime, пациентите от Германия могат да спестят у нас до 60% от разходите за поставяне на зъбни импланти. Това обаче по думите на представителя й не се дължи само на по-евтините разходи за труд на зъболекарите, които междувременно през последните 10 години значително са се увеличили, но и ефективността на самата клиника.

Така например големият обем поставяни импланти спомага за по-ниската им цена. Освен това се залага и на дигитални иновации, които да намалят разходите за компанията, а оттам и за пациента. Целта на Dentaprime до 2030 година е да може да осигури на пациентите от Германия лечение без доплащане, което да бъде покрито от касата.

Идеята за привличане на германски туристи с цел лечение, което да се покрива от германските здравни каси, е лансирана неведнъж от Германо-българската индустриално-търговска камара у нас, която неведнъж е отбелязвала ползите за страната.

В интервю пред Money.bg миналата година председателят й д-р Митко Василев обясни, че за целта е нужно да се сключи междуправителствено споразумение, което да позволи признаването на разходите за лечение у нас от германските здравни каси.