Както е обичайно през втората половина на четвъртото тримесечие, пазарните стратези и икономисти от Уолстрийт публикуват перспективите си за следващата година, очертаващи най-добрите сделки и теми на пазарите според тях. Последният преглед идва от Bank of America с участието на Т. Дж. Торнтън и множество други вътрешни стратези и икономисти, които в понеделник споделиха преглед на 10-те най-добри макро теми от Bank of America Global Research.

Някои от най-големите теми за пазарите включват идеята, че пазарите няма да включат "риска" до средата на годината, че глобалната рецесия е почти неизбежна и идеята, че икономическото отваряне на Китай след години на блокади, вдъхновени от COVID-19, може да има големи разклонения за стоките, особено за промишлените метали.

Пазарите ще "включат риска" в средата на 2023 г

Тъй като рецесията и кредитните шокове ще ударят рисковите активи, инвеститорите трябва да бъдат дълги в облигации, особено в 30-годишни държавни облигации, през първата половина на 2023 г.

Идеята, че S&P 500 обикновено достига дъно шест месеца преди края на рецесията, предполага възстановяване, започващо около средата на годината. Както BofA очаква, американските акции ще достигнат нови дъна през първата половина на следващата година. Главният инвестиционен стратег на банката - Майкъл Хартнет повтори често заявяваната си позиция и препоръка към инвеститорите в акции: "Купувайте при S&P 3,600, влизайте при 3,300, дефилирайте при 3,000 пункта.

Рецесията е почти неизбежна в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство

Очаквайте мека рецесия в САЩ през първата половина на 2023 г., с риск тя да започне по-късно през годината. Европа вероятно ще претърпи рецесия, която ще започне тази зима, с плитко възстановяване след това, според Итън Харис, ръководител на изследването на глобалната икономика на BofA.

Очаквайте спад на лихвите до края на годината

BofA очаква кривата на доходност на държавните облигации да се преобърне, докато волатилността на лихвите спадне. До края на годината кредитните стратези изчисляват, че доходността както на двугодишните, така и на 10-годишните облигации ще приключи на 3,25%. Секторите, засегнати от покачващите се лихви през 2022 г., може да се възползват през 2023 г., според стратега за лихвите на BofA Марк Кабана.

Повторното отваряне на Китай може да бъде "неравномерно" до края на 2023 г

"Очакваме постепенно повторно отваряне на Китай, като започнем сега с премахването на повечето ограничения през втората половина на 2023 г.", каза Хелън Цяо от BofA, главен икономист за Китай. BofA очаква икономиката на Китай да нарасне с 5,5% през следващата година, което е по-високо от консенсуса на Уолстрийт.

Развиващите се пазари трябва да произведат силна възвръщаемост след нестабилната 2023 г

"След като инфлацията и лихвите достигнат връх в САЩ и Китай се отвори отново, перспективите за нововъзникващите пазари трябва да станат по-благоприятни", каза Дейвид Хаунър, ръководител на стратегията за кръстосани активи в банката.

Индустриалните метали получават тласък

По-специално, цените на медта може да се повишат с 20% през следващата година. "Рецесиите на ключовите пазари са насрещен вятър, но повторното отваряне на Китай, върховият долар и особено ускоряването на инвестициите във възобновяеми източници повече от компенсират тези негативни фактори", каза Майкъл Уидмър, старши стратег за металите.

Цените на петрола може да са по-високи за по-дълго време

"Руските санкции, ниските петролни запаси, повторното отваряне на Китай и ОПЕК, която е готова да намали производството в случай, че търсенето отслабне, поддържа цените на енергията високи. Суровият петрол Brent трябва да достигне средно 100 долара за барел през 2023 г. и да скочи през втората половина на годината до 110 долара", каза Франсиско Бланч, ръководител на отдела за глобални суровини, капиталови деривати и количествени инвестиционни стратегии за различни активи.

Високи държавни разходи

Силен пазар на труда, противопоставянето между САЩ и Китай и по-високите стандарти за околната среда, социални въпроси и управление, трябва да запазят капиталовите разходи силни, каза Савита Субраманиан, ръководител на звеното за инвестиции в щатски капитал и количествена стратегия в BofA Securities.

Потребителите получават известно облекчение по отношение на цените

Инфлацията вероятно ще се понижи през следващата година, но някои работници вероятно ще претърпят загуба на работа, тъй като нивото на безработица в САЩ се очаква да достигне връх от 5,5% през първото тримесечие на 2024 г., според Майкъл Гапен, главен директор на макроикономическите анализи за САЩ в BofA.

Краят на повишенията на Фед означава по-положителен фон за кредитите

Кредитът с инвестиционен клас трябва да нарасне през следващата година, тъй като по-слабите перспективи за растеж и по-високите лихви ще накарат ръководствата да изместят приоритета си към намаляване на дълга, според стратега за инвестиционен клас активи Юри Селигер, който прогнозира приблизително 9% обща възвръщаемост от кредит с инвестиционен клас през 2023 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари