Все още не знаем дали скорошното рали ще постави началото на нов бичи пазар на акции. Но ето един сигурен залог: след като новият бичи пазар е тук, напълно различни групи ще го водят, смятат пазарни наблюдатели. Групата на FAANG ще изпадне в инвеститорска немилост.

Ето какво мисли Джон Линехан от T. Rowe Price Equity Income Fund кои сектори ще са на мода при евентуален нов бичи пазар.

Той е добър източник на пазарни прозрения, защото стратегията му надминава Russell 1000 Value Index с над процентен пункт през последните три години. Освен това той управлява много пари, близо 29 милиарда долара.

Първо, нека разгледаме защо FAANG вероятно няма да водят - защото има голям шанс да мислите, че биха могли.

Не мислете, че тъй като Meta Platforms, Netflix, Alphabet и Tesla са най-добрите в своите отрасли, те ще се върнат като доминиращи истории, съветва Линехан.

10 големи инвеститори в Meta губят $211 милиарда, заради лудостта на Марк Зукърбърг

10 големи инвеститори в Meta губят $211 милиарда, заради лудостта на Марк Зукърбърг

Те са загубили дори повече от шефа на компания

"Все още съществува това убеждение, че след като преодолеем този страх за икономиката, ще се върнем към пазара, който имахме през последното десетилетие, където растежът и технологиите ще се справят добре", казва Линехан.

Това вероятно няма да е така, казва той, поради две причини:

   1.Инфлацията ще бъде много по-висока за по-дълго време, отчасти благодарение на повторното зареждане, което намалява натиска върху цените, на който се радваме от глобализацията.

Това ще доведе до постоянно по-високи лихвени проценти, което благоприятства ценностните акции пред тези на растежа. По-високите лихвени проценти нараняват "активите с дълга продължителност" като технологии и FAANG. Голяма част от приходите им идват в далечното бъдеще. Тези печалби струват по-малко днес, когато се отстъпят от бъдещето с по-високи ставки.

   2.   Конкуренти се появиха, за да предизвикат високопоставените технологични компании. Това ще е попътен вятър.

Вземете Netflix. Преди десет години притежаваше стрийминг, защото на практика изобрети концепцията. Инвеститорите биха могли да оценят компанията въз основа на ръста на абонамента и да пренебрегнат рентабилността.

Но досега традиционните доставчици на съдържание са реагирали агресивно, отбелязва Линехан. Disney вече е силен конкурент със своето предложение на Disney+ и Hulu.

"Това поставя под въпрос дали бизнес моделът на Neflix е конкурентен", казва Линехан.

Сега Tesla е изправена пред предизвикателства от други производители на автомобили, което застрашава нейното лидерство в електрическите превозни средства. Meta е изправена пред конкуренция от нови участници, включително TikTok. Alphabet все още доминира онлайн рекламата, но бизнесът е по-зрял. Така че ще бъде по-трудно да расте с ускорени темпове.

Линехан не е негативен за всички технологии. Той смята, че Apple все още има конкурентен ров. Неговият фонд също притежава Qualcomm - това беше шестата по големина позиция към края на септември - защото има толкова голяма роля в свързването на устройства. Това прави игра на мега тенденциите отвъд смартфоните, като интелигентни коли, автономно шофиране и интернет на нещата (IoT).

"Qualcomm има отлична колекция от бизнеси", казва Линехан. "Ние харесваме тяхната експозиция към много от частите на пазара, които са в стабилен растеж. Не смятаме, че пазарът ги оценява правилно.

Qualcomm има форуърдно съотношение цена/печалба малко под 12, доста под P/E на S&P 500 от около 16.

Пазарната капитализация на Apple скочи с рекорден темп

Пазарната капитализация на най-ценната компания в света скочи с рекорден темп

Акциите отбелязаха ръст от 8,9%

За да намерите групите, които ще водят следващия бичи пазар, погледнете сред секторите на стойността, които се справят по-добре от растежа, когато лихвените проценти са по-високи. Друга причина е, че са били оставени мъртви, казва Линехан. Отстъпката, която стойността носи спрямо растежа, е по-голяма, отколкото е била през почти 90% от времето през последните 40 години.

След това потърсете добри основи. Това ни води до три групи, които вероятно ще водят следващия бичи пазар.

Финанси

Ето диаграма от Bank of America, която показва, че финансите са "оставени да бъдат мъртви". Те търгуват доста под историческата си P/E оценка и също така са исторически евтини спрямо S&P 500.

Тази отстъпка изглежда странна, защото финансите се възползват от по-високите лихвени проценти. Те вероятно са евтини, защото толкова много хора очакват рецесия, която може да навреди на банките, ако заемодателите фалират.

Но банките са много по-добре капитализирани, по-малко рискови и по-способни да издържат на шокове сега, благодарение на увеличените капиталови изисквания, въведени след Голямата финансова криза. Освен това, докато Линехан смята, че Фед ще тласне икономиката към умерена рецесия, той казва, че толкова много хора очакват рецесия, че може вече да е оценена.

Линехан е много убеден във финансите, защото неговата първа позиция е Wells Fargo. В миналото банката се е търгувала с премия спрямо други банки, но сега търгува с отстъпка. Wells има съотношение цена-счетоводна стойност от 1,17 в сравнение с 1,55 за JPMorgan Chase, например.

Wells Fargo е евтин отчасти, защото регулаторите блокираха растежа на базата му от активи след разкрития за скандали като създаването на фалшиви акаунти за постигане на целите за растеж. Но Wells Fargo все още има силен банков франчайз. И разходите за съответствие ще намалеят с разсейването на регулаторните изисквания. Фондът на Линехан също притежава Goldman Sachs, Huntington Bancshares, State Street, Fifth Third Bancorp и Morgan Stanley.

Той също така откроява застрахователната компания Chubb. Застрахователите, считани за част от финансовата група, се възползват от нарастващите лихви, защото паркират по-голямата част от средствата си в облигации. Застрахователите печелят повече, тъй като техните облигации се прехвърлят в емисии с по-висока доходност.

Застрахователите на имущество и злополука отново имат власт в ценообразуването, отчасти поради преобладаването на свързаните с времето природни бедствия.

"Много хора са загрижени за способността на застрахователните компании да определят цени на полици в контекста на променящите се метеорологични условия, но те забравят, че има повишена нужда от застраховка, тъй като хората се тревожат повече за потенциални катастрофи", казва Линехан.

Енергия

Може да мислите, че енергията е група, която трябва да избягвате, защото се е представила толкова добре. Въпреки силата на акциите, групата все още изглежда евтина. "Енергията беше неизползваема преди пет години, когато цените на петрола бяха ниски. Тъй като петролът сега е около 90 долара за барел, тези компании са изключително ценни", казва Линехан.

Декарбонизацията е заплаха, но ще отнеме известно време.

"Ясно е, че въглеводородите ще бъдат част от уравнението за дълго време", казва той. Той изтъква TotalEnergies, защото доставя природен газ, който е в дефицит. Той също има голяма позиция в CF Industries (четвъртият по големина холдинг).

Компанията прави тор, който изисква много природен газ. CF Industries е базирана в САЩ, където природният газ е много по-евтин, отколкото в Европа. Това му дава огромно конкурентно предимство пред европейските производители. Линехан притежава и Exxon Mobil, EOG Resources и TC Energy.

Комунални услуги

Комуналните услуги може и да не изглеждат особено евтини в сравнение с тяхната история или S&P 500, според Bank of America.

Но това е подвеждащо, тъй като комуналните услуги сега имат по-добри перспективи за растеж. Те играят на мегатенденция: нарастваща употреба на електрически превозни средства като част от декарбонизацията.

"Комуналните услуги са на върха на копието в енергийния преход. Това ще бъде изгодно за тях", казва Линехан.

Преходът ще увеличи тяхната тарифна база, защото повишава търсенето на електроенергия. Втората по големина позиция на неговия фонд е Southern Co., базиран в Джорджия компания. Southern се възползва от миграцията на юг и силата на икономиката в Югоизтока.

Той има ядрена централа, която ще бъде пусната в експлоатация, което ще подобри въглеродния му отпечатък и ще намали разходите. "Southern обикновено търгува с премия спрямо вселената на комуналните услуги, но в момента се търгува повече в съответствие със средните стойности на сектора, което според нас е неоправдано", казва Линехан.

Фондът също така притежава Sempra Energy. Базираната в Сан Диего компания играе на енергийния недостиг в Европа, тъй като разработва завод за износ на течен природен газ (LNG) в Тексас, наречен Port Arthur LNG. "Това е интригуващо, защото става все по-ясно, че САЩ ще бъдат доставчик на природен газ за останалия свят", казва мениджърът на фонда.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари