Пазарната капитализация на Apple скочи със 190,9 милиарда долара в четвъртък само в рамките на един ден, което е рекорд за регистрирана в САЩ компания, според Bloomberg.

Причината е вчерашното рали на стоковата борса, което изстреля пазарната капитализация на Apple до 2,34 трилиона долара. Технологичният гигант е най-ценната компания в света по пазарна стойност, следвана от Saudi Aramco.

Акциите на Apple отбелязаха ръст от 8,9% в четвъртък, до 146,87 долара на фона на ръста на фондовия пазар. Това се случи след като данните за инфлацията в САЩ показват охлаждане през октомври, което подхрани надеждите, че Федералният резерв ще забави темпото си на повишаване на лихвените проценти.

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Facebook и Google станаха гиганти, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе падение

Много от действията им продължават да не се харесват на инвеститорите

Но въпреки ралито в четвъртък, бруталната година за технологичните акции, които бяха засегнати от нарастващата инфлация, нарастващите лихвени проценти и несигурността от войната в Украйна, ще се помни дълго.

Технологичният индекс Nasdaq 100 затвори с ръст от 7,5% в четвъртък, но все още е с 29% надолу тази година досега.

Въпреки че цената на акциите на производителя на iPhone спадна със 17% тази година, той все още се представя по-добре от другите големи технологични гиганти, благодарение на по-добрите си от очакваните печалби за четвъртото тримесечие.

За сравнение, цената на акциите на Amazon се понижи с 42%, Meta се срина с 67%, Netflix се срина с 54%, докато Alphabet се срина с 35% досега през 2022 г., пише Business Insider.