Пандемията от коронавирус опустоши икономиките в повечето европейски държави. И веднъж щом тя приключи, Германия ще се очертае като най-мощната страна на континента. Това, заедно с предстоящото напускане на Ангела Меркел през 2021 година, може да изкуши страната да заяви по-явно своите интереси. А това би било грешка.

Това пише в анализ бившият редактор в EUROACTIV в Полша Лукас Гадзала за платформата Visegrad Insight.

Авторът припомня, че Берлин пое водещата роля в договарянето на бюджета на Европейския съюз (ЕС) по време на срещите на върха през юли и декември, въпреки разнопосочните интереси на отделните държави-членки.

По неговите думи с тези действия Ангела Меркел за пореден път успя да задържи, но не без никакви съпътстващи щети, ЕС заедно.

"Заради тази неприятна, но изключително полезна роля на посредник между Севера, Юга и Изтока Германия се превърна в наистина необходима сила в Европа", посочва Гадзала, но предупреждава, че на фона на бързите промени в глобален мащаб, както и в Европа, нарастващата мощ на Берлин ще се превърне в стимул за страната това влияние да бъде използвано по-настъпателно.

"В края на краищата старият еднополюсен свят, който донесе на Европа просперитет и мир, вече го няма. Многополярността и ерата на съперничеството между големите сили вече чукат на вратата на Европа", смята експертът.

А в катализатор на тези промени бавно се превръща пандемията. Според данни на The Economist през от май месец Германия е била отговорна за близо половината от държавната помощ, одобрена от Европейската комисия.

Лукас Гадзала посочва, че проблемът с мащабната помощ за страната е свързан с това, че нито една друга европейска държава не би могла да си позволи да похарчи толкова пари, за да подкрепи икономиката си.

"Бюджетният излишък на Германия ѝ позволява да подкрепя предприемачи и работници чрез големи спасителни пакети, без да натоварва толкова публичния дълг, какъвто е случаят с други големи европейски икономики, като Франция или Испания", казва той.

"Силните страни на Германия показват, че голямата икономика най-вероятно ще процъфтява в постпандемичния свят", посочват в анализ от The New York Times.

Гадзала е съгласен с това твърдение и добавя, че едва след като пандемията остане в миналото, ще стане ясно колко голяма е пропастта между Германия и останалите европейски партньори, особено Франция. По неговите думи в годините след нея страната ще влезе със значително по-голяма икономическа мощ в сравнение с останалите в Европа.