Преди две години стана сръбският президент Александър Вучич обяви, че Сърбия ще започне работа по първото метро в страната, което трябва да се намира в столицата Белград. Тогава той коментира, че се очаква първата част от него да бъде готова до края на тази или началото на следващата година.

В крайна сметка работата по проекта се забави, но вече е ясно кога официално трябва да започне строителството, както и кой ще бъде изпълнител на част от него.

Белград открива първата линия на метрото си след три години

Балканската столица, която най-накрая ще има метро

Работата по подземната железница трябва да започне през 2018-а

Правителството в западната ни съседка подписа споразумение с френската компания Egis, която трябва да извърши проучвания, свързани с изграждането на първата фаза от метрото. Това съобщават от ресорното министерство в Сърбия, цитирано от сайта SeeNews.

"Проучването трябва да стане готово в рамките на година и половина, когато строежа на 60-километрова метро мрежа с 60 станции", посочва министърът на инфраструктурата Зорана Михайлович.

Очакванията са проектът да бъде на стойност между 4,5 и 5,5 милиарда евро. Това включва изграждането на две линии на метрото в сръбската столица. Първоначалната идея беше едната от тях да бъде с дължина от 22 километра, а другата - с такава от 19,8 километра.