Българското гражданство е по-атрактивно от литовското, румънското и хърватското. Това показва тазгодишното издание на индекса Nomad Passaport Index, който отразява истинската "стойност" на различните гражданства по света.

Той сравнява възможностите за безвизово пътуване на гражданите на общо 199 страни по света, както и данъчната тежест, свободата и ограниченията при излизане зад граница в различните държави.

В класацията за тази година България се нарежда на 38-мо място, като българският паспорт дава възможност за свободно пътуване в 152 страни. В списъка непосредствено преди нас се класират Кипър, Чили, Словения, САЩ и Полша.

За разлика от предходната година обаче България се представя по-слабо. В изданието за 2016 година тя беше на 14-о място.

Паспортите, които отварят всички граници по света

Паспортите, които отварят всички граници по света

Къде се нарежда българският?

Най-желаното гражданство за 2017 година е шведското, като паспортите от скандинавската страна се оказват доста по-желани от германските, които бяха първенци в Nomad Passaport Index 2016. То позволява безвизово пътуване в общо 176 страни.

В топ 5 влизат още съответно Белгия (174), Италия (175), Испания (175) и Ирландия (172). Най-високо класиралата се държава извън Европа е Нова Зеландия (171).