Отдавна не е тайна, че да седите цял ден на стола в офиса е много вредно за вашия метаболизъм и за сърцето ви - но ново проучване твърди, че това е лошо и за мозъка ви. Изследователи от UCLA казват, че прекалено дългото време, прекарано в седене, е свързано с промяна в част от мозъка ни, която е свързана с паметта.

Снимки от магнитно-резонанса томография и данни за физическата дейност на 35 души на възраст между 45 и 75 години показват, че прекалено дългото седене причинява изтъняване на част от темпоралния лоб, с който е свързано създаването на нови спомени, както и че физическата активност сама по себе си е недостатъчна, за да се пребори с вредните ефекти от времето, прекарано в стола. Или с други думи: тичането след работа не изтрива увреждането, нанесено от осемчасовия работен ден, в който сте били приковани на стола.

Прекарването дълго време в такава позиция предизвикват и промени в метаболизма на молекулярно ниво, а лекари предупреждават, че има повишен риск от диабет, сърдечни болести и високо кръвно налягане.

"Ако хвърлим поглед върху еволюцията на човека, ще видим, че за съвсем малък процент от нашето съществуване сме развили навика да прекарваме по-голямата си част от дните в седнала позиция и затворени в стая", казва специалистът доктор Елрой Войдани. Освен това, този нов и лош навик увеличава значително риска от депресия и безпокойство.

Изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, начина седенето "новото пушене" - а един час, прекаран на стола, се равняват на две цигари. Но има и добра новина: ставането всеки час за кратка разходка по коридорите е от огромно значение.