"Кабинетът иска да промени всички условия за американските изтребители" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Всички досегашни условия по конкурса за придобиване на нови изтребители може да се променят. Това се разбра от думите на военния министър Красимир Каракачанов в сряда. Вицепремиерът представи публично решението на правителството, с което то иска разрешение от парламента да започне преговори с правителството на САЩ за придобиването на изтребители F-16V Block 70. Именно американските самолети бяха предпочетени пред "Грипен" и "Юрофайтър" от експертна комисия, а после и от политико-военна група.

Сега кабинетът иска одобрение от Народното събрание преговорите с американската държава да се водят от министрите на отбраната, на финансите, на външните работи и на икономиката. Предлага и парламентът да му даде разрешение при преговорите да се отклони от заложените в конкурса изисквания. На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане. Преди решението на правителството друг от участниците - "Грипен", обяви, че не е съгласен с класирането си на второ място и че американската оферта отговаря само на 4 от 7 изисквания на българската страна. Цената, срокът на доставката и начинът на разплащания са сред тях. Ако парламентът се съгласи, изискванията може да се променят, което поставя въпроса защо тогава изобщо се прави конкурентен подбор на оферти.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Борсовата цена на тока в България от дни е най-висока в региона", четем в "Капитал"

Над 180 лв./мВтч е средната стойност на сделките за доставка на електроенергия на 10 януари

Почти двойно по-скъпа е електроенергията на борсовия сегмент "Ден напред" за първите 10 дни на 2019 спрямо последните на 2018 г. Данните на енергийната борса показват, че от 1 до 10 януари средната цена на електроенергията е 147.56 лв./мВтч. За сравнение, нивата от последните десет дни на декември са 78 лв./МВтч. Или за този кратък период има поскъпване на електроенергията с близо 90%. 

Тенденция на силен ръст няма на пазарите в Румъния, Сърбия и Унгария, с които се сравняваме.

Прочети още от " Капитал"

"3,9% ръст на икономиката - оптимистична прогноза, песимистичната е за 3,1" е заглавиe от в. "24 часа"

Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк.

"Очакваме ръстът на БВП да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г. Водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул, ускоряване на инвестициите и по-ниски цени на енергийните суровини. Отслабването на негативните ефекти от кризата в Турция също ще помогне за възстановяването на износа през 2019 г. ", се посочва още в доклада. От компанията прогнозират забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране. Според данните се очаква средногодишната инфлация да се повиши от 2,8% през 2018 г. до 2,9% през 2019-а, а през 2020 г. да се понижи до 2,6%.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Строим 4 стадиона за кандидатурата за Мондиал 2030" четем във в. "Монитор"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви в интервю за bTV, че в България трябва да бъдат построени или реконструирани 4 стадиона, за да може в страната ни да се играят мачове от световно или европейско първенство по футбол.

Съвместните кандидатури за домакинство на Евро 2028 и Мондиал 2030 вече се подготвят, като са създадени работни групи, които да определят каква инфраструктура трябва да бъде изградена за успешното избиране на четирите балкански страни - България, Сърбия, Гърция и Румъния, за домакини на големите футболни форуми. В момента единственият стадион, който отговаря на изискванията на ФИФА за такова събитие, се намира в Букурещ.

Това е един политически акт, с който ясно заявяваме, че тези четири държави искат да направят Балканите едно добро място за живеене и са готови да отстояват общите си политически и икономически интереси заедно. Не можем да си правим реклама по този начин, защото от тук нататък предстои много работа. Поемаме един огромен ангажимент, което значи, че трябва да отговорим на всички условия за добра инфраструктура, за да можем да кандидатстваме. Наясно сме, че в четирите държави има само един стадион, който е годен да домакинства подобен формат и той е в Румъния.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Австрийците: Гафът с винетките не е наш, а на АПИ", четем във в. "Стандарт"

Австрийската компания Капш, която внедри системата за електронните винетки у нас, отрече каквато и да е своя вина за гафовете с въвеждането й. И прехвърли цялата отговорност на Агенция "Пътна инфраструктура", чийто шеф Светослав Глосов подаде оставка днес по изрично настояване на премиера Бойко Борисов.

От дружеството Капш Трафик Солюшънс приветстваха проверката от българските власти на въвеждането в експлоатация на системата за електронни винетки и внесоха разяснения на детайлите по проекта за изграждане на системата за електронни винетки.

От Капш посочват, че са водещ световен доставчик на цялостни решения за таксуване на пътната инфраструктура с дейност на 5 континента.

България е шестата европейска държава, в която на Капш е възложена отговорността за изграждане на национална система за таксуване на пътната инфраструктура след Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус. Наскоро компанията сключи договор за събиране на тол таксата за пътническите превозни средства в Германия (тол такси за пътнически превозни средства), посочват от дружеството.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Българско патешко за ценителите в Европа", пише в. "Капитал"

"Булчикън" успешно преминава от производство на пилешко към отглеждане на бяла патица

Успешните фирми обикновено имат две общи неща - гъвкавост и качествен продукт. В "Булчикън" залагат и на двете. Компанията попадна в класацията "Гепард" с ръст на приходите 188%. Основната причина за повишения оборот са по-високите продажби, основно зад граница. Началото на дейността е поставено през 2004 г. с производство на пилета. От няколко години продукцията се променя и сега "Булчикън" отглежда и продава единствено патици от вида бяла пекинска, селектирана специално за месо. В момента компанията е собственик на няколко халета в Славяново, където се отглеждат животните. В Севлиево има ферма за майки и кланица, а малките патета идват от люпилни във Велико Търново и Стара Загора.

Прочети още от в " Капитал"

"Кметове ще взимат министерски заплати", пише в. "Сега"

Правителството вдига възнагражденията на шефовете на комисии и агенции

Кметовете ще могат да получават министерски заплати, гласува вчера кабинетът на редовното си заседание. С промени в наредбата за заплатите в държавната администрация се дава по-голяма свобода на общинските съвети да определят възнагражденията на кметовете на общини, райони и кметства, като се фиксира единствено максималният размер - до заплата на министър, т.е. около 4600 лв. В момента заплатите на градоначалниците са значително по-ниски и варират в определени граници в зависимост от броя на населението в общината - от 730 до 2700 лв., като най-високото възнаграждение получава кметът на столицата Йорданка Фандъкова - 2900 лв. През тази година са местните избори и не е сигурно дали навсякъде общинските съвети ще гласуват по-високи възнаграждения.

Повишение на заплатите ще получат и областните управители. В момента таванът им е 2700 лв., а с промените се предвижда той да стане 3700 лв. Заместник областните управители пък ще получават 80 на сто от основната месечна заплата на областния управител. До 2700 лв. може да скочи заплатата на шефове на държавни комисии и агенции, на някои експерти по опазване на околната среда и по усвояването на евросредствата.

Прочети още от в. "Сега"

"Решаващата битка за джоба и икономиката ни: 3 външни и 3 вътрешни тренда", пише в. "24 часа"

Защо влизане на България в Шенген и ERM 2 е ключово

Докато всички празнуваха новата година, на 1 януари 2019 година Европейската централна банка прекрати покупките на ценни книжа, чрез които вля над два и половина трилиона евро в европейската икономика. Така беше спряна четиригодишна програма за количествени улеснения, която осигуряваше всеки месец десетки милиарди ликвидност. В голяма степен точно заради тази програма лихвите днес са рекордно ниски - включително и в България.

С вливането на тази ликвидност беше потушена и кризата в еврозоната, като дори най-задлъжнелите страни намалиха лихвите по дълга си и нямаха проблем с обслужването и рефинансирането на дълга.

Следващата стъпка на ЕЦБ вероятно ще бъде вдигане на лихвените проценти - макар че това може би ще се случи едва в края на годината. Тогава ще бъде назначен и нов управител на Европейската централна банка и ако той е по-консервативно настроен, вдигането на лихвите ще е неизбежно.

Прочети още от в. "24 часа"

"Петте най-предпочитани държави за работа в чужбина" пише в. "Монитор"

ко планирате нова кариера тази година, хубаво е да се насочите към Европа или Близкия изток, съветва американският телевизионен канал Си Ен Би Си. Водещите пет страни в класацията на държавите, най-предпочитани от чуждестранните работници, тази година са извън Северна Америка и Азия, според годишния доклад на банка HSBC.

Изследването оценява предпочитанията на чуждестранните работници, по поредица показатели като баланс между работа и личен живот, перспективи за добри доходи и кариерно развитие. Регионът на Европа, Близкия изток и Африка излиза напред в годишната класация благодарение на фактори като добри заплати, положителна култура на труда, сигурност на работните места и възможности за реализация. Традиционни дестинации като САЩ, Канада и Хонконг остават в топ-10, а Сингапур отпада от водещите пет.

Номер едно в класацията тази година е Германия, която се изкачва с една позиция спрямо миналогодишната анкета.

Прочети още от в. "Монитор"