"Таксите при плащане с банкови карти в ЕС отпадат" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Хотелските резервации, пазаруването в интернет и тегленето на пари от банкомат в ЕС ще поевтинеят

Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с дебитна или кредитна карта в рамките на Евросъюза отпадат.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Турция ще прави канал между Мраморно и Черно море, за да облекчи трафика през Босфора", четем в "Капитал"

Мегапроектът е поредният сигнал за икономическите стремежи на Ердоган в Европа

Канал с дължина от 45 км, дълбочина от 25 м и ширина между 250 и 1000 м - така изглежда поредният мегапроект на турското правителство. Той трябва да свързва Мраморно и Черно море и да облекчи трафика през Босфора. Само през 2016 г. през протока, разделящ Истанбул на две части, са преминали близо 42 хил. кораба, но всичко това е на път да се промени. Новият плавателен канал "Истанбул" е част от поредицата мегапроекти на Ердоган, с които президентът планира да увеличи икономическата мощ на Турция и ако бъде завършен, до голяма степен обезсмисля плановете за изграждане на транспортен коридор между Гърция и България.

Прочети още от " Капитал"

"Каракачанов: Въвеждаме платена доброволна казарма" е заглавиe от в. "24 часа"

Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това обяви пред журналисти в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в тази посока.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Забраняват паркирането в центъра при мръсен въздух" извежда на първа страница в. "Монитор"

Разделят движението на автомобилите на четни и нечетни номера

Паркирането в центъра на София ще бъде забранено при голямо замърсяване на въздуха. Това стана ясно след като мерките на София за борбата с мръсния въздух бяха променени и гласувани от комисията по околна среда към Столичния общински съвет. "Когато има прогноза за превишаване на финни прахови частици над 200 микрограма на куб. м за два последователни дни ще бъдат затваряно за движение определени карета в центъра на столицата, както и частично ще бъде забранявано паркирането.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Азерският газ е важна крачка към хъб "Балкан"", четем във в. "Стандарт"

От визитата на Бойко Борисов в Баку дойде добра новина. Препотвърди се намерението на азербайджанската държавна компания СОКАР да доставя до 1 млрд. куб. метра газ за България в дългосрочен план. При това на добра цена, като съдим по казаното от премиера. Което означава във всички случаи котировки, по-ниски от тези на руския газ. Обичайно, за да влезеш на определен пазар, тръгваш с по-ниска цена. 15-20 на сто под стойността на руския доставен тръбен газ до България би бил благоприятен процент.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Freedom House: България е свободна, но с предпоследен резултат в ЕС", пише "Капитал"

България е свободна страна, както и повечето държави в Европа, макар и с предпоследен резултат сред останалите страни в ЕС. Това показва новото издание на годишната класация на неправителствената организация Freedom House - "Свободата в света 2018".

Въпреки че според доклада Европа остава предимно свободна, анализаторите отбелязват, че далече не е затихнала тенденцията на засилване на ксенофобията, възхода на крайнодесните и евроскептични партии и популизма, подхранени най-вече от бежанската вълна от 2015/2016 г. Полша и Унгария са предизвикателство в това отношение дори в рамките на Европейския съюз, а извън него проблемно е положението в Русия и Турция, които според индекса са несвободни държави, и в страните от Западните Балкани, които се водят "частично свободни".

Прочети още от " Капитал"

"30 млн. лв. не са най-спешната нужда за общинските болници", пише в. "Сега"

Лечебните заведения отдавна са хранилка за калинки. И ще продължат да загиват, докато това е така

22 общински болници излязоха на протест, получиха необходимото медийно внимание, но за общо изумление още не са получили исканите 30 млн. лв. Как така полицаите получиха, Софийският университет също, и кой ли не още, но за болници няма? Може би не са протестирали достатъчно или не са дошли да поскачат в София насред Председателството Му?

Прочети още от в. "Сега"

""Симеон Дянков: Еврото вдига цените само при плаващ курс, а България е във валутен борд" четем във в. "24 часа"

В еврозоната ръстът на икономиката и на доходите е по-висок, затова хайде да не ни казват догонете ни и тогава елате. За да стане, трябва да сме вътре

- Г-н Дянков, финансовият министър обяви, че към юни България подава молба за чакалнята на еврозоната. Вие също настоявате, че сега е моментът. Защо, г-н Дянков?

- Всички знаят, че сме във валутен борд. Забравя се обаче, че с въвеждането му де факто сме предали паричната си политика на ЕЦБ. Това е истинският разговор, а не за инфлация и лихви. Защото без самостоятелна парична политика не можем да казваме като други държави - понеже еврозоната има проблеми, ние ще си водим наша политика.

Прочети още от в. "24 часа"

Църквата с манастири и сгради за четвърт милиард" пише в. "Монитор"

Храмови настоятелства владеят 81 000 дка обработваеми земи

Българската православна църква е собственик на манастири и сгради за близо четвърт милиард лева. Сградният й фонд (без храмовете) се оценява на над 200 млн. лева, показват данъчните оценки. Само поземлените й активи са за не по-малко от 81 млн. лв. За разлика от тях обаче притежаваният горски фонд от храмове и манастири е за около 240 млн. лева, също по пазарна оценка.

Прочети още от в. "Монитор"

"Лихвите по заеми в лева по-ниски от тези в евро", пише в. "Стандарт"

Лихвите по кредитите в лева вече са по-ниски от тези на заемите в евро, съобщи главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов.

Това е фундаментална промяна, която се считаше за невъзможна заради валутния борд у нас. Обяснението е, че активността у нас не е заради политиките на Европейската централна банка, а поради вътрешни фактори - спестяванията през последните години доведоха до изобилна ликвидност.

Прочети още от в. "Стандарт"