Световната банка има нов президент и това е Аджай Банга, съобщават световните агенции, цитирайки официално прессъобщение на институцията.

63-годишният Аджай Банга е роден в Индия и е натурализиран гражданин на САЩ

Банга израства в различни части на Индия поради работата на баща му като офицер от армията, преди да започне бизнес в индийския филиал на Nestle в началото на 80-те години на 20-и век. Прави успешна бизнес кариера в Индия, а по-късно се мести в Америка.

Снимка 607869

Източник: EPA/БГНЕС

Мениджърът ръководи компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие между 2010-а и 2021-а година

Официално: Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Официално: Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Той има подкрепата на американския президент

"Управителният съвет очаква с нетърпение да работи с Банга в процеса на развитие на Групата на Световната банка", обяви банката в изявление, публикувано малко след като управителният съвет гласува и подкрепи избора на Банга за петгодишен мандат.

Новият мениджър ще поеме поста от Дейвид Малпас на 2 юни. Номиниран от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Малпас бе подложен на атаки през 2022-а година, след като многократно отказа да отговори дали смята, че антропогенните емисии допринасят за глобалното затопляне.

През последните седмици бе широко разпространено очакването, че той ще бъде заменен именно от подкрепяния от САЩ бивш главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга, който беше и единственият кандидат, номиниран за поста.

Световната банка с нова прогноза за българската икономика

Световната банка с нова прогноза за българската икономика

Отдалечаваме ли се от еврозоната?