Преди два дни Microsoft обяви, че възнамерява да намали числеността на персонала си с 1850 души, от които 1350 в момента работят във Финландия. Компанията предприе тази стъпка в рамките на план за значително редуциране на бизнеса с мобилни телефони. 

Плановете на Microsoft да съкрати повече от 1300 души във Финландия предизвикаха остра реакция в скандинавската държава. 

Обещанията не бяха спазени, заяви финансовият на министър Александър Стъб. Правителството  ще търси финансова помощ от Европейския съюз, заради уволненията. 

„Разочарован съм, че Microsoft не спаси обещанията си. Така например, компанията обеща да построи център за данни, но не направи това”, коментира Александър Стъб, финансов министър на Финландия, цитиран от британския вестник „Телеграф”. 

По неговите думи, правителството на Финландия възнамерява да проведе сериозни разговори с Microsoft, за да издейства от корпорацията помощ за уволнените служители при намиране на нова работа. 

Същевременно, министерството на икономиката и заетостта на Финландия съобщи, че подготвя заявка за получаване на финансова помощ от Европейския съюз, заради съкращенията на работни места от Microsoft. Оли Рен, финландският министър на икономиката, заяви, че знанията на висококвалифицираните специалисти, уволнени от Microsoft, трябва максимално бързо да намерят приложение. 

Финландия ще се обърне за финансова помощ към Европейски фонд за приспособяване към глобализацията, съобщи местното издание FinlandTimes. Така в крайна сметка данъкоплатците в ЕС може да платят авантюрата на ИТ гиганта в скандинавската страна.

През 2014 г. Microsoft купи телефонния бизнес на Nokia, която очевидно изпитваше сериозни проблеми в конкуренция с Apple и доставчиците на Android смартфони. Преди това обаче финландската компания назначи за CEO Стив Елоп от Microsoft, когото мнозина виждаха в ролята на троянски кон в Nokia, и загърби собствената си мобилна платформа за сметка на Windows Phone.

Експериментът с Windows се оказа неуспешен и Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft за сума от 5,4 милиарда евро. Две години след сделката резултатите от бизнеса с Lumia смартфони са незадоволителни, а Microsoft реши да продаде придобитите активи от Nokia за 350 милиона долара, припомня TechNews.bg.

Последваха и съкращенията на служители, с което чашата преля и финландското правителство наруши добрия тон, като обвини пряко Microsoft, че не спазва обещанията си. Според анализатори, пропадането на телефонния бизнес на Nokia е довело до сериозни затруднения в икономиката на страната.