Шефът на японския автомобилен производител Subaru Ясуюки Йошинага ще се оттегли от поста си президент на компанията след срещата на акционерите през юни. Причината за това решение е избухналият скандал във връзка с извършването на заключителния контрол върху качеството на автомобилите, предназначени за вътрешния скандал.

В същото време той ще запази длъжността си на главен изпълнителен директор и ще бъде назначен за председател на Съвета на директорите на Subaru, се посочва в съобщение от компанията.

Позицията на президент - най-високата в управленската структура на японските корпорации, ще бъде от ръководителя на Северноамериканското подразделение на Субару,Томоми Накамура. В Северна Америка негов приемник ще стане досегашният му заместник Том Дол.

Subaru изтегля 400 000 коли, губи 177 милиона долара

Subaru изтегля 400 000 коли, губи 177 милиона долара

Компанията преживява труден период

През октомври Subaru обяви, че неговите служители са извършвали ненадеждно окончателните тестове на автомобилите, предназначени за продажба в Япония. Поради тази причина за преглед бяха изтеглени 417 000 коли, продавани на местния пазар.

Самият Йошинага заяви, че скандалът само е подтикнал него и ръководството на Subaru за окончателното решение за промените в управлението на компанията, назрели отдавна. За себе си той бил взел решението месец преди да избухне скандала със слабостите при контрола върху качеството на колите за японския пазар,, пише The Wall Street Journal.

"Проблемите с неправилните действия в тази област възникнаха докато компанията обмисляше смяната на поколенията. Поднасяме извиненията си за създадените неудобства на всички заинтересовани страни, включително и на нашите клиенти", каза още шефът на Subaru.

Ясуюки Йошинага е президент на Subaru от 2011 година г. насам.

В петък компанията обяви също така оставките на още трима топ мениджъри - Дзюн Кондо, който работеше по създаването на завод в Китай, на главния инженер Такси Такимори и шефът на производствения департамент Масахиро Касаи.