Преди американският автомобилен производител Tesla да постави рекорд за най-много доставени коли за тримесечие, главният изпълнителен директор Илън Мъск промотираше услугите за доставяне в Twitter.

Това е хитър ход, тъй като феновете на марката, следят всяко едно нейно действие и някои са се възползвали от директните доставки - Tesla Direct, пише Fortune.

Програмата на американския автомобилен производител Tesla Direct предлага на някои потребители моделите 3, S и X опцията да получат своите коли директно пред дома или офиса си. Мъск е казвал малко за тази възможност и не е ясно колко е разпространена, след като беше стартирана през миналата година.

Компанията не спомена нищо за тази привилегия, от която могат да се възползват някои клиенти, когато представи резултатите си за 95 200 доставeни автомобила за последното тримесечие.

Даан Хермсън живее в провинцията Утрехт в Холандия. Той е планирал да вземе своя металически син Model 3 от съоръжението на Tesla в Тилбург, което е на 90 километра от дома му. Обаче разбира, че е избран за директна доставка от компанията.

"Моите съседи видяха, когато доставят колата и поискаха да я карат", обяснява Хермсън, като признава че, единственият недостатък са навъртените километри от представител на Tesla, карайки Model 3 до дома му в Амерсфорт.

Друг клиент, собственик на сервиз в Ню Йорк, е получил два автомобила Model 3 пред компанията си.

Илън Мъск сподели в профила си в Twitter пост на последовател на Tesla, който сравнява автомобилния производител с услугата Amazon`s Prime. С нея компанията на Безос доставя стоките на своите потребители в рамките на два дни. Изглежда, че главният изпълнителен директор на Tesla е харесал това сравнение.

Експериментът на компанията за електрически коли с доставките до дома не е изненадващ предвид подхода на Tesla към търговията на дребно. Той е уникален от самото начало.

Политиката на производителя пренебрегва модела на франчайз дилърите и продава директно на клиентите, което позволява повече гъвкавост на Мъск да опитва нещо различно.

Tesla достави рекорден брой коли за второто тримесечие

Tesla достави рекорден брой коли за второто тримесечие

Акциите се повишиха с 3%

"Потребителите определено искат по-лесен процес на закупуване на автомобил с доставка до дома. Илън Мъск прави точно това, което те искат", казва Мишел Кребс, анализатор в Autotrader.

В последните дни от второто тримесечие Мъск ангажира служителите на Tesla да помагат с доставките. Компанията отбеляза, че е направила много логистични подобрения, като не разкрива повече детайли, но те най-вероятно са свързани с директните доставки.

Тъй като новата услуга повдига въпроси относно осъществяването ѝ, клиенти, получили колите си пред дома, разкриват, че автомобилът се доставя в ход, каран от представител на компанията. Служителят го паркира пред дома или на паркинг пред офиса и се връща обратно.

От американския производител все още отказват да коментират системата за директни доставки.