Американският автомобилен производител Tesla постави рекорд, доставяйки максимален брой автомобили за едно тримесечие. В резултата на това акциите на компанията се увеличиха със 7%.

От Tesla не коментираха печалбата, която все още няма как да се изчисли точно, но постигнатият резултат ще успокои инвеститорите, след като автомобилният производител имаше доста несигурен период, пише Reuters. Конкретни финансови данни се очакват по-късно този месец

Въпреки него поръчките са надхвърлили доставките за второто тримесечие.

"Вярваме, че сме в добра позиция да продължим да увеличаваме общото производство и доставките през третото тримесечие", се казва в изявление на компанията.

Tesla e доставила 77 550 броя Model 3 за второто тримесечие, спрямо прогнозите за 73 144 коли от анализаторите. Model 3 e седанът, който допринесе за растежа на компанията, тъй като е предвиден за по-масова употреба.

Доставките на всички модели са се повишили с 51% спрямо първото тримесечие до 95 200 автомобила, от които 17 650 са доставките на Model S и X. Прогнозите за общите доставки са били 89 084 коли.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск е казвал многократно, че компанията може да достави рекорден брой автомобили за второто тримесечие, надминавайки постижението от 90 700 доставени коли, които производителят изпрати през последното тримесечие на миналата година.

Tesla е напът да постави нов рекорд по доставки

Tesla е напът да постави нов рекорд по доставки

Задачата обаче хич няма да е лесна

Доброто представяне на компанията остави в сянка трудното първо тримесечие, през което доставките паднаха значително и Tesla загуби 702 милиона долара.

Според експерти, доставките са изкуствено засилени, поради стремежа и бързината на много потребители да се сдобият с автомобил на марката преди САЩ да намали данъчния кредит за колите.

А Tesla не повтори прогнозата, която направи през първото тримесечие, че второто също няма да бъде особено добро и едва в третото, компанията ще се върне към печалба.

Голямо предизвикателство пред нея бе как ще достави поръчаните автомобили в срокове навсякъде по света. Подобрената логистична система обаче помогна това да се случи.

За предишните тримесечия Tesla ангажира служители и от други отдели, за да може работата по доставките да се извършва максимално ефективно.

Компанията си постави за цел да достави от 360 000 до 400 000 автомобила за годината, но много анализатори мислят, че това е непостижимо.

Общото производство се е увеличило с 13% до 87 048 автомобила през първото тримесечие. А през второто тримесечие компанията е произвела 72 531 броя Model 3 спрямо 62 950 за предходните три месеца.