Въпреки че много компании в световен мащаб са принудени да намалят заплатите поради пандемията и да правят съкращения, заради финансовото въздействие от кризата, има и фирми, които възнаграждават своите работници на първа линия с увеличение на заплатите.

Международната организация на труда, специализираната агенция на Организацията на обединените нации изчисли, че близо двама от всеки петима служители по света са в сектори, които са изложени на риск от драстично намаляване на работното време, съкращаване на заплатите и съкращения на работниците. Те включват търговия на дребно, производство, транспорт и съхранение, пише CNBC.

Но някои предприятия в засегнатите сектори, като хранителни магазини, сега се считат за съществени за подпомагане на държавите да функционират по време на блокирането. Мнозина искат да наемат повече работна сила, предвид необходимостта от отговора за повишеното търсене и в отговор на паническото пазаруване, наблюдавано през последните седмици.

Тези работници са изложени на по-голям риск от излагане на коронавирус, като продължават да ходят на работа. За да признаят усилията им, някои фирми дават на засегнатия персонал по-високи заплати.

Великобритания

В Обединеното кралство например, британският супермаркет Marks&Spencer повиши заплащането на своите работници на първа линия - търговските сътрудници, с 15% от 5 април до 31 май.

Междувременно супермаркетът на Sainsbury дава на работниците допълнително заплащане на стойност 10% в часовете, в които те са работили между 8 март до 5 април.

В телекомуникационния сектор

Британският многонационален телекомуникационен холдинг BT Group повиши годишното възнаграждение с 1,5% за своите служители на първа линия, като инженери, както и други служители, с изключение на мениджъри. Това е по-ниско от 3%-ното увеличение на заплатите, през миналата година, но все още се смята, че компанията е една от малкото британски фирми, които въобще въвеждат повишение през 2020 г.

По същия начин, доставчикът на широколентови услуги Virgin Media повиши заплатите на персонала със средно 2,2% от 1 април.

Италия

В Италия, най-засегнатата в Европа държава от коронавирус, производителят на тестени изделия Pastificio Rana дава на своите 700 служители 25% увеличение на заплатата за всеки ден, когато работят в петте производствени обекта в страната.

Той предоставя на персонала и допълнителна месечна помощ от 435 долара за разходи за отглеждане на деца.

Испания

В Испания, която също беше силно засегната от пандемията, супермаркет Consum даде на своите работници бонус в размер на 4,2 милиона долара - средно 283 евро на работник през този март.